Arabia Saudită va trebui să investească 50 de miliarde de euro în sectorul apei până în 2021
Arabia Saudită va trebui să investească în următorii cinci ani peste de 50 de miliarde de euro în sectorul apei, investiţii care vor trebui sprijinite de participarea fondurilor private, pentru a putea să răspundă la o cerere crescut de apă în această ţară cu climat arid, au declarat duminică mai mulţi oficiali, informează AFP.
Cel mai mare exportator mondial de petrol, ale cărui venituri din petrol au scăzut anul trecut cu 51% din caza scăderii preţului ţiţeiului, încearcă în prezent să îşi diversifice economia printr-o participare mai mare a sectorului privat în dezvoltarea de noi industrii.
Printre agenţiile guvernamentale care sunt programate să fie privatizate se numără şi Saline Water Conversion Corporation (SWCC), care se ocupă de desalinizarea apei de mare provenită din apele Golfului Persic şi Mării Roşii.
'Viitoarele uzine de desalinizare vor fi oferite la licitaţie sectorului privat' a declarat guvernatorul SWCC, Ali al-Hazmi, la un forum cu privire la investiţiile în sectorul hidraulic. Arabia Saudită, o ţară deşertică fără râuri, îşi obţine cea mai mare parte a necesarului de apă din desalinizare
'Va fi nevoie de foarte mulţi bani, de investiţii semnificative de capital' a declarat Mansour al-Mushaiti, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apei şi Agriculturii, la acelaşi forum. 'Estimăm că necesarul de capital pentru următorii cinci ani se va ridica la 200 miliarde riali (50,3 miliarde de euro) a adăugat Mansour al-Mushaiti.
Înfiinţată în 1974, Saline Water Conversion Corporation (SWCC) este cel mai mare producător mondial de apă desalinizată. Societatea gestionează 28 de uzine de desalinizare şi în cadrul procesului de desalinizare produce şi curent electric care alimentează reţeaua naţională de electricitate.
Cererea de apă în Arabia Saudită a crescut cu peste 5% în fiecare an a precizat guvernatorul SWCC, Ali al-Hazmi, adăugând că în anul 2020 Arabia Saudită vrea să îşi producă 52% din necesarul de apă via parteneriate strategice.
Pentru a putea reduce deficitul bugetar provocat de scăderea veniturilor din petrol, guvernul celui mai mare exportator mondial şi-a redus cheltuielile şi de asemenea a suspendat plăţile datorate companiilor private. Însă întârzierile la plata arieratelor a provocat pagube serioase unor companii, ceea ce a încetinit economia.
În încercarea de a-şi remedia finanţele publice, Arabia Saudită a strâns 17,5 miliarde de dolari la prima sa emisiune internaţională de obligaţiuni. Vânzarea de obligaţiuni este simbolică pentru modul în care s-a schimbat situaţia financiară a Arabiei Saudite. În urmă cu cinci ani era de neconceput ca cel mai mare producător mondial de petrol să împrumute bani de pe pieţele internaţionale. Însă prăbuşirea preţului petrolului a creat o gaură imensă în bugetul Arabiei Saudite, astfel că autorităţile de la Riad au fost nevoite să se împrumute de la băncile saudite şi de asemenea să recurgă la o parte din rezervele valutare. AGERPRES