Țara care va începe vaccinarea cu a patra doză! Care sunt persoanele vizate?

Decizia respectivă a fost luată în Israel și include adulții sub 60 de ani cu afecțiuni medicale, îngrijitorii lor, dar și orice persoană peste 18 ani cu un risc semnificativ de expunere la COVID-19.

Ministerul Sănătății din țara respectivă a aprobat măsura, care nu a îndeplinit o recomandare de marți a unui grup de experți din minister de a oferi, așa-numita, a doua injecție de rapel tuturor adulților, potivit informațiilor transmise într-o declarație oficială.

Autoritățile din Israel nu au oferit niciun motiv pentru care a fost aprobată o lansare mai restrânsă

Totuși, autoritățile din Israel nu au oferit în declarația respectivă niciun motiv pentru care a fost aprobată o lansare mai restrânsă a inițiativei de vaccinare cu a patra doză de Pfizer.

Amintim că Israelul a început în această lună să ofere doza patru de vaccin persoanelor de peste 60 de ani, pe măsură ce infecțiile cu varianta Omicron au crescut substanțial, cu condiția ca cel puțin cinci luni să fi trecut de când au primit doza booster.

Același termen era prevăzut și pentru cei care s-au recuperat de la infecția cu COVID-19. Prin noua decizie, cei eligibili pentru a patra doză o pot primi dacă au trecut cel puțin patru luni de la a treia doză.

Ministerul a motivat decizia prin concluziile unui studiu de cercetare israelian. În urma acestuia s-a constatat că persoanele de peste 60 de ani care au primit o a patra doza de vaccin luna aceasta au fost de trei până la cinci ori mai protejate împotriva infecțiilor grave și de două ori mai protejate împotriva infecțiilor uzuale, comparativ cu cele vaccinate de trei ori.

Cât de eficientă este a patra doză împotriva tulpinii Omicron?

Amintim că Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a noului coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Israel.

Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze „booster” într-un studiu clinic la care au participat angajaţii acestei clinici şi au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană.

Aceste rezultate au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Voluntarii din grupul Moderna primiseră anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanţii clinicii.