Guvernul italian şi-a anunţat intenţia de a impune un decalaj variabil între lansarea filmelor în cinematografe şi distribuirea lor pe platforme video la cerere, cum ar fi Netflix, pentru a proteja industria cinematografică italiană, informează sâmbătă France Presse.
Subiectul a provocat o controversă în Italia în luna septembrie în timpul Festivalului de Film de la Veneţia, când mai multe dintre filmele în competiţie au fost produse de giganţii americani de streaming, cum ar fi Netflix şi Amazon, şi, prin urmare, susceptibile să fie lansate simultan pe internet şi în sălile de cinema sau chiar exclusiv online.
Acesta a fost cazul filmului autobiografic al regizorului mexican Alfonso Cuaron, „Roma”, care a obţinut Leul de aur, primul premiu major la un festival internaţional pentru Netflix. Acest film va fi lansat în viitor în cinematografele din întreaga lume şi va fi disponibil din 14 decembrie pe Netflix.
Festivalul de Film de la Cannes ar fi văzut în ”Roma” un competitor pentru Palme d’Or, dar alegerea sa de a selecta doar filmele lansate în cinematografe, pentru a le proteja pe acestea din urmă, l-a privat de producţii Netflix.
În schimb, deşi a permis Veneţiei să atragă cineaşti de renume ca Alfon Cuaron, fraţii Coen sau Paul Greengrass, alegerea Mostrei de a-şi deschide larg porţile pentru giganţi web i-au atras furia organizaţiilor profesionale din industria cinematografică.
Ele au denunţat în această vară un atac la adresa administratorilor sălilor, subliniind că Leul de Aur ar trebui să „fie la dispoziţia tuturor” spectatorilor, şi nu rezervat abonaţilor Netflix, şi invitând Mostra să îşi reconsidere poziţia pentru 2019.
Organizaţiile au făcut, de asemenea, apel la ministrul italian al culturii, Alberto Bonisoli, pentru a asigura o distanţare echitabilă între lansarea filmelor în cinematografe şi disponibilitatea lor online, aşa cum prevede legislaţia franceză, cea mai strictă în lume, cu un termen legal de 36 de luni între cele două moduri de difuzare.
Mai multă flexibilitate
Ministrul membru al Mişcării 5 stele (M5S, antisistem) i-a auzit: el a anunţat în această săptămână semnarea viitoare a unui decret, deja calificat ”anti-Netflix”, ce prevede că un film italian trebuie să ruleze mai întâi în sălile de cinema înainte de a fi oferit pe o platformă online.
Măsura face obligatorie perioada actuală de 105 zile, care până în prezent nu era decât o convenţie, dar cu o anumită flexibilitate: decalajul va fi redus la 60 de zile pentru filmele slab distribuite (mai puţin de 80 de copii) şi care nu au avut succes în sală (mai puţin de 50.000 de spectatori în primele trei săptămâni de rulare).
„Este important să protejăm cinematografele care, pentru a funcţiona, au nevoie de filme capabile să le ofere bani”, a declarat ministrul.
Profesioniştii în domeniu transalpini s-au declarat mulţumiţi de acest nou text.
Măsura are meritul de a-i proteja împotriva „concurenţei neloiale (a platformelor de internet), care ar putea crea un scurt circuit dăunător şi periculos”, a declarat în cotidianul Il Messaggero Carlo Fontana, preşedintele Asociaţiei generale italiene a spectacolului (Agis).
„Giganţii de streaming precum Netflix realizează cifre de afaceri uriaşe în Italia, fără să creeze un singur loc de muncă, în timp ce politica lor este departe de a fi transparentă”, a declarat şi Francesco Rutelli, fost primar al Romei, preşedinte al Asociaţiei naţionale a industriilor cinematografice şi audiovizuale (Anica).AGERPRES