Islanda rămâne cea mai sigură țară din lume. Această informație apare în cel mai recent clasament realizat de Global Peace Index. Topul indică faptul că Europa rămâne un continent sigur.

Șapte din primele zece tări ale clasamentului se află în Europa. Din cele șapte țări, două nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Factorii pentru clasamentul securității

Institutul pentru Economie și Pace (IEP) analizează situația securității în 163 de țări. Institutul se folosește de 23 de indicatori calitativi și cantitativi diferiți. Potrivit IEP, indicele ar trebui să acopere 99,7% din populația lumii.

Factorii luați în considerare includ:

⁃ Numărul de decese rezultate în urma conflictului;

– Cheltuieli militare;

– Accesul la arme de calibru mic;

– Numărul de persoane strămutate;

– Impactul terorismului;

– Ratele crimelor și statisticile închisorilor.

Islanda se află pe prima poziție

Islanda se află pe prima poziție de mai bine de cincisprezece ani. Țara are o rată a criminalității extrem scăzută. Statul islandez investește puțini bani în armată. El este puțin implicat în conflictele internaționale.

Danemarca ocupă locul doi, mai ales datorită nivelului scăzut al corupției guvernamentale. Iar Irlanda este pe locul trei.

Pe ce loc se află România

Belgia se află pe locul 20, în timp ce România este pe locul 31 (înaintând patru poziții față de anul trecut).

Germania este pe locul 15, iar Olanda pe 16. Spania se află pe 32, iar Italia pe poziția 34. În schimb, Marea Britanie este abia pe locul 37. Franța, aflată pe 67, ocupă poziție mai joasă în acest clasament al securității.

În schimb, vecinele Ungaria (1&) și Bulgaria (30) stau mai bine decât România. Moldova ocupă locul 57, înaintea Greciei (60), Serbiei (65) sau Franței (67). Statele Unite sunt abia pe locul 131, în timp ce Ucraina devastată de război se află pe locul 157, înainte Rusiei plasată pe 158.

Primele 10 țări cele mai sigure

Primele zece tări în acest clasamentul privind statele cele mai sigure sunt așadar:

1. Islanda

2. Danemarca

3. Irlanda

4. Noua Zeelandă

5. Austria

6. Singapore

7. Portugalia

8. Slovenia

9. Japonia

10. Elveția