În America nu există nici măcar un singur miliardar în Camera Reprezentanților sau în Senat. Cel mai bogat membru din structurile de conducere americane este republicanul texan Michael McCaul a cărui avere este estimată la circa 500 mil. dolari.
Printre delegații adunați în această săptămână la Beijing cu ocazia Congresului Național al Poporului (CNP), Hurun Global Rich List a identificat 31 de persoane care dispun de active evaluate la peste 1 mld. dolari.
Cel mai bogat este Zong Qinghou, fondatorul producătorului chinez de băuturi Wahaha, cu o avere estimată la 13 mld. dolari, potrivit Hurun.
Alți 52 de miliardari sunt delegați ai Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC), care are loc în același timp cu CNP și ține circa două săptămâni în fiecare an la începutul lunii martie.
Numărul miliardarilor în dolari identificați de raport este în creștere cu 17% în acest an, comparativ cu anul trecut când 28 de miliardari au participat la CNP și 43 la CCPPC.
Xi Jinping, noul ales în fruntea partidului și a armatei care va prelua formal președinția până la sfârșitul CNP în 17 martie, a lansat o campanie împotriva extravaganței și a corupției imediat după preluarea mandatului în luna noiembrie. Dar această mișcare pare să-i fi convins pe bogații Chinei, acum mai mult ca niciodată, că trebuie să intre în structurile politice.
„Guvernul nostru este unul totalitar, cu un topor atârnând deasupra capetelor tuturor și decizia cu privire la capul cui trebuie să cadă ține de oficiali“, spune Xingyuan Feng, un cercetător în cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale.
„Când oamenii de afaceri au averi fabuloase trebuie să le protejeze – așa că fie găsesc un agent care să facă asta, fie devin ei înșiși oficiali“.
„O altă alegere des întâlnită este cumpărarea unui pașaport străin și vedem deja o serie de membrii ai CCPPC care au devenit străini“.
Primii trei cei mai bogați membrii ai CCPPC sunt fii ai unor magnați din Hong Kong, cu Victor Li, fiul celui mai bogat asiatic Li Ka-shing, pe primul loc cu o avere a familiei estimată la 32 mld. dolari.
Averea medie a celor 83 de miliardari delegați ai CNP și CCPPC este de 3,35 mld. dolari, potrivit raportului Hurun, comparativ cu salariul mediu anual al muncitorilor din mediul urban al Chinei de mai puțin de 7.000 de dolari.
Fiecare dintre cei mai bogați 83 de membrii ai Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii și ai Sentatului dețin în medie o avere de 56,4 mil. dolari. Cu aproape 3.000 de membrii, CNP este cea mai mare adunare legislativă din lume în timp ce CCPPC numără circa 2.200 de delegați.
SURSA: Financial Times