Germania este țara care a intrigat o lume întreagă, în contextul pandemiei de coronavirus. Deși numărul de persoane infectate cu COVID-19 este comparabil sau chiar mai mare decât în alte țări, numărul deceselor este de ordinul sutelor, nu al miilor, cum se întâmplă în țările vecine.
În timp ce în Italia, Spania sau Franța vorbim despre mii de persoane decedate, ca urmare a infecției cu noul coronavirus, Germania are o rată a mortalității foarte mică, raportând până acum mai puțin de 300 de decese în total.
Aproape 15.000 de decese în trei țări europene
Pentru exemplificare, statisticile oficiale arătau vineri în Italia, Spania și Franța peste 80.000, 57.000 și 29.000 de persoane identificate pozitiv cu COVID-19, numărul deceselor fiind de 8.215, 4.365, respectiv 1.696.
Germania, în schimb, a raportat peste 47.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, în urma cărora au rezultat 281 de decese.
În consecință, rata mortalității este subunitară, de aproximativ 0,5%. În comparație, Italia se evidențiază cu un tragic procent de aproximativ 10% persoane decedate, din rândul celor identificate pozitiv la testul pentru coronavirus, în timp ce în timp ce Spania are 7% și Franţa 5,2%.
Rata mare de testare
Șeful departamentului de virologie al spitalului Charite din Berlin a explicat care este secretul. Astfel, Germania a crescut numărul de teste pentru noul coronavirus la 500.000 pe săptămână, anunță autoritățile de la Berlin.
Iar această depistare precoce ajută în parte la menţinerea numărului de decese la un nivel relativ scăzut, declară specialiștii.
”Motivul pentru care Germania numără atât de puţine decese în raport cu numărul celor infectaţi poate fi explicat prin faptul că facem multe teste în laborator”, a afirmat în cursul unei conferinţe de presă Christian Drosten, şeful departamentului de virologie al spitalului Charite din Berlin.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Jens Spahn, până la 500.000 de teste au fost efectuate ”săptămâna trecută în Germania”.
Previziuni sumbre
Iar ministrul german al Cercetării a declarat că vrea să aloce 150 de milioane de euro pentru a susţine combaterea virusului de către laboratoare şi spitalele universitare.
Această reţea ar avea drept misiune să adune toate datele despre pacienţii afectaţi de Covid-19 cu scopul de a avea o privire de ansamblu asupra antecendentelor medicale şi a provenienţei lor şi de a ajuta la realizarea unui vaccin.
Într-o conferință de presă extraordinară desfășurată la Berlin, cancelara federală Angela Merkel declara acum aproximativ două săptămâni că 60-70% din locuitorii Germaniei s-ar putea infecta cu noul coronavirus.
Ulterior, Angela Merkel a declarat că ”Germania se confruntă cu cea mai mare provocare de la Al Doilea Război Mondial”.
Luptă pe termen lung
La rândul său, virologul berlinez Christian Drosten a declarat că încă nu se știe cât va dura până când va fi atinsă această cotă. ”Poate dura doi ani sau chiar mai mult”, a spus el, estimând că 80% dintre persoanele infectate vor avea simptome ușoare ale bolii.
Experții germani așteaptă ca într-un an, un an și jumătate să existe vaccinuri împotriva noului coronavirus.
În 2018, Germania avea peste 82 de de milioane de locuitori, conform statisticilor oficiale. Cu peste 47.000 de persoane infectate până în prezent, rata de îmbolnăvire se situează în acest moment la 0,057%, ceea ce înseamnă că previziunile sumbre ale oficialităților de la Berlin sunt din fericire încă departe de a se realiza, în ritmul în care se raportează în aceste zile noi cazuri.
Germania a anunțat vineri până la prânz peste 3.000 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, jumătate din numărul anunțat joi, care a fost de peste 6.000 de cazuri noi.