Qatarul, altădată una dintre cele mai sărace țări de pe Glob, a devenit, datorită resurselor de petrol și de gaze, cea mai bogată de pe Glob.
Qatar este țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, depâșind Luxemburgul, conform datelor FMI. Populația statului Qatar este de 1,7 milioane de persoane, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 106.284 dolari. În Qatar se regăsește combinația ideală între bogăție, dezvoltare și numărul redus de locuitori, însă nu mulți sunt aceia care ar dori sau ar putea să locuiască în această țară.
Ţara în care nu există oameni săraci
Din punct de vedere statistic, în Qatar nu există oameni săraci. O spun o serie de rapoarte oficiale, ca de exemplu cel al Băncii Mondiale, care arată că rata populaţiei sărace din acest stat este exact 0%.
Mai mult, statisticile CIA arată că în Qatar rata şomajului este de doar 0,5%, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai mare din lume la ora actuală, depăşind state precum Elveţia sau Luxembourg.
Nu are nicio picătură de apă!
Dacă ne întoarcem în 1940, cum era Qatarul pe atunci? Trăiau aprox. 11.000 de oameni aici. Nu aveau apă. Nu aveau energie, nici petrol, nici maşini, niciunul din aceste lucruri. Majoritatea oamenilor care trăiau aici fie locuiau în sate de pescari, la marginea mării, sau erau nomazi, care migrau din loc în loc încercând să găsească apă.
Nimic din splendoarea de azi. Nici urmă de oraşe cum se văd astăzi. Nu pentru că oraşele nu se puteau dezvolta. Nu existau resursele pentru a le dezvolta. Vedeți că speranţa de viaţă era de asemenea scurtă. Cei mai mulţi oameni mureau în jurul vărstei de 50 de ani.
Să trecem la capitolul II: epoca petrolului. 1939 e anul când s-a descoperit petrolul. Din păcate, n-a fost exploatat comercial până după al doilea război mondial. Ce influenţă a avut? A schimbat faţa aceastei ţări, aşa cum se poate vedea azi. A făcut, de asemenea, ca toţi cei care străbăteau deşertul în căutare de apă, în căutare de alimente, încercând să aibă grijă de animale – să se urbanizeze.
Să privim situația prezentă. Care este populaţia actuală? E 1,7 milioane de oameni. Asta în mai puţin de 60 de ani. Creşterea medie a economiei Qatarului e de aprox. 15% în ultimii 5 ani. Durata de viaţă a urcat la 78 de ani. Consumul de apă a crescut la 430 de litri. Acestă valoare e printre cele mai mari din întreaga lume. Am trecut de la a nu avea apă deloc la consumul cel mai mare comparativ cu orice altă națiune. Nu ştiu dacă a fost o reacţie la lipsa apei.
"Asta e situaţia în Qatar, pentru cei care nu ştiu. Avem o rezervă de apă de doar două zile. Importăm 90% din alimentele noastre, şi cultivăm mai puţin de 1% din pământul ţarii noastre. Agricultorii pe care îi avem într-un număr oricum limitat au fost forţaţi în afara practicilor agricole ca urmare a politicii de piaţă deschisă şi a competiţiei cu marile corporaţii etc. Ne confruntăm şi cu riscuri. Aceste riscuri pot afecta direct durabilitatea şi continuitatea acestei naţiuni", spune inginerul Fahad Al-Attiya, în cadrul unei conferinţe ţinută la TED Talks.
<iframe src="https://embed.ted.com/talks/lang/ro/fahad_al_attiya_a_country_with_no_water.html" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="no" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>
Ce trebuie să știi despre Qatar
Qatarul este o monarhie constituţională. Emirul deţine în stat puterile legislativă şi executivă, pe care le exercită ajutat de guvern şi de un Consiliu Consultativ, format din 45 de membri, din care 30 aleşi şi 15 numiţi de emir. Partide politice nu există. Şeful statului, șeicul Hamad bin Khalifa Al Thani exercită şi prerogativele ministru al apărării şi comandant suprem al Forţelor Armate.
Gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, Qatar investește enorm pentru a dezvolta turismul. Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Qatar. Nu se poate intra pe teritoriul statului Qatar în baza unui paşaport temporar, deoarece autorităţile qatareze nu-l recunosc ca document de călătorie. Pentru şederile care depăşesc 30 de zile, vizita medicală şi testul de depistare HIV sunt obligatorii (certificatele eliberate de autorităţile medicale străine anterior sosirii în Qatar nu sunt recunoscute). Odată ajuns în această țară trebuie să știi că băuturile alcoolice se pot consuma numai în unele hoteluri, iar rezidenţii străini le pot cumpăra de la un magazin autorizat, în baza unui permis eliberat de autorităţile locale. Aici trebuie să adopți o ţinută şi un comportament decent în public. Spre exemplu, este este bine să ai genunchii și umerii acoperiți, atunci când ești în public. Se recomandă de asemenea, evitarea manifestărilor de afecţiune în public, persoanele de sex opus nu se ating niciodată în public, chiar dacă sunt căsătoriți. În ceea ce privește transportul, în Qatar se conduce pe partea dreaptă a drumului, iar conducerea sub influenţa alcoolului este considerată un delict grav. Încălcarea regulilor de circulaţie poate atrage amenzi considerabile. Limitele de viteză admise sunt 60/80 km/h în localităţi și 120 km/h pe autostradă, cu supraveghere radar în anumite zone. Cetăţenii români pot să solicite autorităţilor din Qatar preschimbarea permisului de conducere românesc, fără efectuarea în prealabil a unui examen auto.
Relaţii economice
România exportă în Qatar produse alimentare, mobilier, îmbrăcăminte, textile, cauciucuri, produse chimice, materiale şi produse plastice, maşini şi echipament industrial. Se importă cantităţi mici de ţiţei şi produse petrochimice. În Qatar trăiesc peste 1.000 de români. Deşi unii dintre cetăţenii români se află în Qatar de peste 10 ani, actuala legislaţie locală nu le permite obţinerea cetăţeniei qatareze.