Venezuela. Locuri pitoreşti, uriaşe resurse naturale.  Însă în capitala Caracas şi alte oraşe mari, paharul s-a umplut în primăvară, după ce preşedintele Nicolas Maduro a vrut mai multe prerogative, motivând că opoziţia destabilizează ţara. Adversarii lui spun însă că se transformă într-un dictator.

Dincolo de asta, oamenii protestează de sărăcie: în magazine nu mai e mâncare, nu se mai găsesc medicamente. Iar ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume a raţionalizat benzina, pe care oricum o vinde, paradoxal, în pierdere.

În Venezuela, benzina costă 6 cenţi, dar  era 1 cent până în ianuarie anul acesta, când s-a scumpit. Asta, în condiţiile în care Venezuela produce aproximativ 2,4 milioane de barili de petrol pe zi – cam cât România într-o lună.

 

La sfârşitul anilor 90, preşedintele socialist Hugo Chavez a iniţiat măsuri radicale anti-sărăcie bazate pe exportul de petrol – şi de aceea încă este adulat. Numai că preţul petrolul a scăzut şi situaţia geopolitică s-a schimbat. Succesorul şi discipolul lui Chavez, Nicolas Maduro, a mers şi mai mult pe calea populismului şi a continuat ideea creării unui nou pol de putere – cu state ca Iranul, Belarus şi Cuba – niciuna ţări prietene Americii.

Şi ca în atâtea situaţii, de multe ori răspunsul ni-l dă harta. Venezuela este din ce în se mai izolată geopolitic. Cuba era un aliat excelent, dar deschiderea faţă de America a însemnat răcirea relaţiei cu Caracasul. Columbia era un partener important, inclusiv ideologic – dar implicările Caracasului în negocieri cu gherilele FARC şi intervenţiile peste graniţă ale Venezuelei au complicat lucrurile. În rest, aliaţi americani  cu care Caracasul nu are relaţii bune, precum  Brazilia și Ecuador. Iar America a fost mereu acuzată că subminează activ regimul de la Caracas – şi este în continuare portretizată drept cauza tuturor relelor.

E adevărat că şi are o lungă istorie de amestecuri în treburile interne ale statelor latino-americane – Cuba, Honduras, Chile, cum ar fi acuzaţiile că ar susţinut puciul din 2002 împotriva lui Hugo Chavez. Puterea de la Caracas spune că, sub influenţa Americii, elitele de dreapta şi marii patroni din Venezuela sabotează economia şi cresc deliberat preţurile la importuri.

Sursa: stiritvr.ro