Restricţionările pentru permisele de şedere în Elveţia, care nu este stat membru al UE, sunt posibile până în anul 2016, iar clauza de precauţie poate rămâne valabilă până în anul 2019. Aceste măsuri au fost adoptate în anul 2009, printr-un vot popular.

Croaţia, care a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2013, va trebui să aştepte între 5 şi 7 ani pentru a beneficia pe deplin de libera circulaţie în Elveţia, prevede un proiect al Consiliului Federal, supus dezbaterii în luna august.

Pentru o perioadă de încă 10 ani, Elveţia poate să restricţioneze unilateral migraţia provenită din Croaţia. Clauza de precauţie a fost aprobată de Consiliul Federal în aprilie 2012, pentru opt din cele zece state care au aderat la UE în anul 2004. În anul 2013, aceasta a fost prelungită cu un an şi pentru celelalte state din Uniunea Europeană.

Deşi este situată în inima Europei, Elveţia nu este stat comunitar. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Elveției, însă această țară nu a fost niciodată integrată juridic în UE. Rata somajului este printre cele mai scăzute în Europa, de 3,1%, iar locuitorii acestei ţări au o speranţă de viaţă de 80 de ani. Salariul mediu brut lunar este de 5.000 de euro, iar produsul intern brut depăşeşte 50.000 de euro pe cap de locuitor.  

Începând cu data de 1 iunie 2009, conform Acordului de liberă circulaţie UE – Elveţia, cetăţenii români nu au nevoie de viză. Intrarea în Elveţia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul Elveţiei. Dacă doriţi să rămâneţi în Elveţia mai mult de 3 luni, aveţi nevoie de o autorizaţie de şedere care este eliberată de autoritatea locală competentă. Nu omiteţi faptul că, în această situaţie, trebuie să vă anunţaţi şederea în Elveţia la autorităţile cantonale în termen de cel mult 40 de zile calendaristice.