Astfel, au sosit aici imigranți malaiezi, care, alături de negustorii arabi și persani, s-au amestecat cu cei veniți din Madagascar și cu alte popoare africane. Limbile oficiale ale statului sunt comoriana, araba și franceza, dar majoritatea populației vorbește dialecte insulare ale limbii comoriene, notează site-ul www.britannica.com. Ziua națională a Uniunii Comorelor este sărbătorită la 6 iulie, dată la care, în 1975, a fost declarată independența față de Franța.

Cea mai mare parte a locuitorilor sunt musulmani suniți, iar religia islamică influențează puternic cultura și tradițiile. Este, însă, o deschidere destul de mare față de alte culturi și religii. Spre exemplu, alcoolul nu este interzis cu desăvârșire, dar este recomandat a fi consumat cu discreție. Există și o comunitate de religie catolică, dar aceasta nu reprezintă decât 2%, potrivit www.mae.ro.

În ciuda influențelor franceze asupra Insulelor Comore, populația continuă să poarte hainele tradiționale, acest lucru fiind respectat îndeosebi de cei în vârstă. Femeile poartă tradiționalul Shiromeni, o ținută viu colorată, asemănătoare sari-ului indian. Un alt element important din ținuta femeilor îl constituie modelele aplicate pe față, denumite msinzano și create, de regulă, dintr-o pastă din lemn de santal. Costumul tradițional bărbătesc este format dintr-o fustă lungă, viu colorată, o cămașă albă lungă și nelipsita Koffia, un fel de bonetă de o valoare inestimabilă în Comore, potrivit www.comoros-islands.com.

 

Patrimoniul cultural foarte bogat al insulelor a dus și la crearea unor piese de artizanat deosebite, cum ar fi bijuterii, gravuri în lemn, obiecte de ceramică sau din împletituri de nuiele, precum și obiecte de vestimentație tradițională.
Oamenii din Comore apreciază foarte mult muzica și dansul, cea dintâi fiind strâns legată, din punct de vedere istoric, de cea est-africană și de cea franceză. În prezent, însă, are și o influență malgașă semnificativă, dar genul care și-a pus cel mai mult amprenta asupra stilului muzical al insulelor este reprezentat de muzica taarab din Zanzibar, versiunea din Comore a acesteia fiind twarab. Instrumentele muzicale tradiționale sunt vioara, oud, gabusi, asemănător lăutei, și ndzendze. 

 

Numeroasele influențe culturale se reflectă, totodată, și în stilul arhitectural din orașele arhipelagului, acesta fiind un amestec african, francez și oriental, dar se reflectă și în bucătăria specifică a insulelor, care este pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă. Fiind o țară insulară, este renumită pentru rețetele pe bază de pește și fructe de mare proaspete, preferați fiind homarii, crabii și creveții, serviți cu orez sau cu legume. Unul dintre felurile de mâncare celebre este ”Langouste a la vanille”, care conține homar fiert în sos de vanilie. Foarte apreciate sunt și fructele tropicale, cum ar fi mango, ananas sau cocos. Insulelor Comore se află în topul mondial în ceea ce priveşte producţia de vanilie. Aproximativ 70% din forţa de muncă este implicată în această industrie. 

O masă tradițională trebuie să conțină orez și carne, asezonate cu unul dintre numeroasele ingrediente locale, cum ar fi vanilie, coriandru, cardamon, cuișoare, scorțișoară sau nucșoară. În perioada în care comerțul era foarte dezvoltat în zonă, portughezii au adus pe insulă o serie de produse din Lumea Nouă, iar în prezent, multe feluri de mâncare conțin gogoșari, porumb, chilli, roșii, banane, ananas, lămâi verzi sau portocale, notează site-ul www.healthy-life.narod.ru.