Datele au subliniat soliditatea pieţei forţei de muncă, aceasta urmând să sprijine în continuare creşterea bazată pe consum a celei mai mari economii europene.

În perioada iulie – septembrie existau 1,24 milioane de locuri de muncă neocupate la nivel naţional – cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 – arată datele IAB. Comparativ cu trimestrul precedent, s-a înregistrat o creştere de 23.000 de locuri de muncă vacante, iar faţă de perioada similară din 2017 un avans de 140.000.

Raportul IAB este realizat trimestrial şi sunt intervievaţi aproximativ 9.000 de angajatori din diverse sectoare ale economiei.

Cea mai mare cerere de locuri de muncă este înregistrată în sectoarele economice unde se produc sau se procesează bunuri în fabrici. În cursul ultimelor 12 luni, numărul locurilor de muncă vacante în acest sector a crescut cu peste o treime, ajungând în prezent la 160.000.

Săptămâna trecută, Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în octombrie cu 11.000, până la cifra ajustată de 2,29 milioane.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,1% luna aceasta, fiind cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,1%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă cu 12.000.

În schimb, numărul de angajaţi a urcat cu 557.000 în septembrie, ajungând la nivelul record de 45 de milioane, a anunţat separat Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Datele oficiale ale guvernului de la Berlin relevă faptul că multe locuri de muncă din Germania, fie că este vorba de sectorul construcţiilor sau de servicii, sunt ocupate de lucrătorii veniţi din Europa de Est, mai ales din Polonia şi România.

În prezent, fiecare al doilea loc de muncă nou creat în Germania este ocupat de un cetăţean străin, a indicat Agenţia federală pentru muncă.

În prezent, în Germania sunt înregistraţi aproximativ 1,5 milioane de lucrători din Europa de Est, dintre care 422.000 de polonezi şi 349.000 de români.

În plus, 514.000 provin din sudul Europei – Grecia, Italia, Portugalia şi Spania -, unde criza datoriilor a crescut nivelul şomajului, iar un număr similar vine din Turcia, scrie agerpres.ro.