Finalanda este recunoscută pentru sistemul judiciar, clasificat drept cel mai independent din lume, având poliția cea mai de încredere, băncile cele mai solide, companiile cele mai etice, iar cetățenii săi se bucură de cele mai înalte niveluri de libertate, alegere și bunăstare personală.
Cu 5,5 milioane de locuitori, Finlanda se poate lăuda cu o calificare pe locul 3 mondial, în ceea ce privește egalitatea dintre bărbați și femei și sunt pe locul 5 la inegalitatea de venit.
Succesul sistemului de învățământ național gratuit al țării, instituit înainte de independență, în 1866, și clasat regulat printre cele mai bune din lume, își are rădăcinile într-o societate mai egalitară, spune Jallinoja: „Educația a fost cheia avansării.”
Filozoful și profesorul emerit Ilkka Niiniluoto, spune că întreaga țară este de fapt „o construcție socială creată de profesori universitari”. Academicienii care au condus mișcarea naționalistă a țării „au creat Finlanda ca națiune: limba, istoria, literatura, muzica, simbolurile, folclorul. Liderul naționalist a fost profesor de filozofie.”
De la independență, aproape 30% din șefii de stat și de guvern din Finlanda au fost profesori universitari, inclusiv jumătate din primii miniștri. „Au modelat țara așa cum o știm noi”, spune Jallinoja. „Au creat, de asemenea, încredere în mobilitatea socială și credința reală în educație. Istoria vine cu noi. ”
Dacă, cu toate acestea, Finlanda a fost calificată drept cea mai alfabetizată țară din lume, s-ar putea să aibă și ceva de-a face cu un decret din secolul al XIX-lea potrivit căruia un cuplu nu s-ar putea căsători în biserica luterană înainte ca ambele să treacă un test de citire. „Destul de stimulent”, observă Halonen, „să înveți să citești”.
În același timp, egalitatea de gen a fost consolidată. În 1906, femeile finlandeze au devenit, dacă nu chiar primele care au câștigat dreptul la vot, primele care au candidat la funcțiile electorale. Aproape 10% dintre parlamentarii din primul parlament din Finlanda au fost femei (cifra este acum de 42%) și încă din 1930, până la 30% dintre studenți erau femei. „Femeile din Finlanda și-au luat drepturile în serios, iar bărbații au acceptat-o”, spune Halonen.
De atunci s-au adăugat și alte ingrediente la „sos”. Finlanda a beneficiat enorm de lideri înțelepți, insistă Holmström: „S-au gândit la binele țării; au luat decizii mari, sensibile. Și consensul le-a susținut, deoarece toată lumea știa că luptăm pentru existența noastră. ”
Guvernele coaliției au făcut alegeri inteligente cu privire la investițiile mari în industrie și infrastructură. Finlanda a luat naștere din investiții record în cercetare și dezvoltare în anii 90, aproape de 4% din PIB.
O creștere constantă – prin război, prăbușirea Uniunii Sovietice și o recesiune profundă în anii 90, economia finlandeză s-a extins în secolul trecut, într-un ritm egal cu cel al Japoniei – a consolidat încrederea în instituțiile naționale. „Oamenii critică guvernul în mod constant și, adesea, din motive foarte bune”, spune Kähkönen. „Dar, în fond, ei au încredere în el”.
De asemenea, Finlanda cheltuie 31% din PIB-ul său, a doua cea mai mare proporție din OCDE, pentru bunăstarea statului.
Finlandezii au încredere unul în celălalt mai mult decât majoritatea, spune André Chaker, un avocat și vorbitor public din Canada, care trăiește în țară de 25 de ani. Corupția și crima organizată sunt aproape inexistente. „Finlanda se alimentează în mediul de afaceri”, spune el. „Lucrurile se fac aici mai repede, mai fiabil.”
Și în plus, încrederea duce la încredere și dorința de a inova: Forumul Economic Mondial a declarat Finlanda cea mai inovatoare țară, pe cap de locuitor, din lume. Timp de mai mulți ani dominați de firmele forestiere și de exploatarea forestieră, apoi de Nokia, Finlanda se află astăzi pe al doilea loc, după Silicon Valley ca număr de startup-uri pe cap de locuitor.
Apoi, sosul magic pare bazat mai ales pe virtuțile de bază: încredere de sine, cooperare, egalitate și respect pentru educație.
„În familie, realizăm că relațiile pot înflori într-adevăr doar între indivizi – părinți, copii, soți – care sunt egali și independenți”, spune Anu Partanen, jurnalist finlandez care acum locuiește la New York. „Într-o societate, aceasta înseamnă alegeri politice destinate să asigure cel mai mare grad posibil de independență, libertate și oportunitate pentru toată lumea”.