Țara din UE cu cele mai mici prețuri la energie electrică. România este departe de o astfel de performanță

Sursă: Dreamstime

Țara din UE cu cele mai mici prețuri le energia electrică. Ministrul unei țări membre ale blocului comunitar a publicat pe Twitter un mesaj cu privire la prețurile la energia electrică înregistrate în Europa în data de 3 octombrie.

Țara din UE cu cele mai mici prețuri la energie electrică. România este departe de o astfel de performanță

Polonia este singura țară din Uniunea Europeană care are cele mai scăzute prețuri la energie electrică, arată ministrul polonez al Climei, Anna Trzeciakowska, într-o postare pe contul oficial de Twitter.

Astfel, prețurile la energie electrică în această țară sunt aproape jumătate față de cele din Suedia și o treime față de cele din Țările de Jos și Italia.

„Încă o zi cu cele mai scăzute prețuri la energie de pe piața UE”, a notat ministrul polonez al Climei, subliniind că actualul Guvern de la Varșovia va continua să muncească pentru ca prețurile să fie stabile și scăzute pentru toată lumea.

În mesajul respectiv, ministrul polonez al Climei a postat o imagine care arată că, pentru data de 3 octombrie, prețul la energie electrică a fosta de 103 euro în Polonia, 209 euro în Germania, 227 euro în Cehia, 241 de euro în Slovacia, 287 de euro în Franța, 332 de euro în Italia și 369 de euro în Grecia.

De asemena, imaginea mai arăta că prețul la energie electrică în Lituania, Letonia și Estonia era situat între 270 și 276 de euro.

În ceea ce privește România, prețul la energie electrică era de aproximativ 247 de euro, în data de 3 octombrie 2022.

Inflația din Polonia nu a fost ținută în frâu în septembrie

IPC-ul polonez a crescut cu 17,2% pe an în septembrie, într-o nouă accelerare surpriză, după ce ritmul de creștere a prețurilor a șocat deja analiștii în luna precedentă, a dezvăluit biroul de statistică GUS într-o estimare flash pe 30 septembrie.

Cifra a spulberat așteptările pieței, care presupunea o expansiune a IPC de 16,5% în septembrie, ceea ce ar fi reprezentat doar o ușoară creștere față de creșterea de 16,1% an/an înregistrată oficial în august.

„Datele indică faptul că inflația nu dă semne de atenuare”, a declarat Banca Millennium într-un comentariu la publicarea GUS. „Presiunea asupra prețurilor rămâne ridicată, iar controlul inflației va necesita o răcire accentuată a cererii”.

Estimarea rapidă va pune Banca Națională a Poloniei în fața dilemei de a decide dacă să înăsprească și mai mult politica monetară într-un moment în care economia încetinește deja semnificativ, scrie intellinews.com.