Rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut la jumătate în doar o săptămână prin intermediul acestei campanii inițiate la nivel național, evoluția fiind urmărită cu mare interes și de alte țări care se confruntă cu foarte multe cazuri de infectare în ultima perioadă. Ce măsuri au luat autoritățile pentru a ajunge la această performanță.
Campania de testare şi de carantinare desfăşurată de Slovacia în ultimele două weekend-uri a ajutat la scăderea cu mai mult de jumătate a ratei infectărilor cu noul coronavirus, a declarat luni prim-ministrul Igor Matovic într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, conform Agerpres.
Din cei 5,5 milioane de locuitori, Slovacia a testat 3,6 milioane, cu excepţia copiilor mici şi a unor persoane vârstnice, în primul weekend din noiembrie, cei cu rezultate pozitive fiind obligaţi să intre în carantină.
La sfârşitul săptămânii trecute, testarea a fost repetată pentru un număr de puţin peste 2 milioane de persoane din zonele cele mai afectate, rata de infectare dovedindu-se mult mai scăzută datorită măsurilor anterioare de carantină.
Campania din Slovacia a fost urmărită cu atenţie de alte ţări care se luptă cu o resurgenţă a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2.
Testare gratuită şi voluntară
Luând în considerare districtele în care s-au făcut teste în ambele săptămâni, rata de infectare a scăzut de la 1,47% în primul weekend la 0,62% în rândul celor care au fost testaţi în al doilea weekend, a anunţat Matovic în conferinţa de presă.
Dacă se iau în calcul unele teste suplimentare efectuate în cadrul poliţiei, în cămine de bătrâni şi în companii, runda a doua a produs 13.509 de cazuri pozitive.
‘Intrăm într-o iarnă grea. Avem un instrument extraordinar de eficient în testarea antigen care reduce proporţia de persoane infectate cu 58%’, a spus şeful guvernului.
Testarea a fost gratuită şi voluntară, dar guvernul a impus o carantină, ce a inclus interzicerea navetei, celor care au refuzat să facă testul.
Oamenii trebuie să aibă la ei certificate din care să rezulte că au făcut testul şi acesta a ieşit negativ.
Campania s-a bazat pe teste antigen ale căror rezultate sunt cunoscute în 15-30 de minute, având însă o acurateţe mai mică decât testele standard PCR.
Guvernul a argumentat că testarea antigen merită făcută şi că repetarea ei reduce probabilitatea unor rezultate fals negative.
Până în prezent, Slovacia a raportat 76.072 de cazuri de infectare – din care 366 de decese – depistate prin teste PCR. Testarea antigen, care a inclus o etapă pilot şi două runde de testare în masă, a identificat 57.462 de cazuri.