Tinerii europeni cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani afişează niveluri de apartenenţă şi practică religioasă foarte diferite de la o ţară la alta, cu numai 17% care nu se consideră aparţinând vreunei confesiuni în Polonia, comparativ cu 91% în Republica Cehă, potrivit unui raport publicat miercuri, informează AFP.
Această anchetă, rod al unei colaborări între St Mary University din Twickenham (Marea Britanie) şi Institutul Catolic din Paris (ICP), analizează situaţia din 21 de ţări europene, dar şi din Israel, unde este afişat de altfel cel mai ridicat nivel de religiozitate, cu doar 1% de tineri care nu se revendică din nicio religie.
Aceste rezultate sunt prezentate pentru a informa sinodul episcopilor ce urmează să se reunească la Roma în octombrie pe marginea problemelor tinerilor. Un 'presinod' reuneşte săptămâna aceasta 300 de tineri în jurul Papei Francisc.
Bazat pe sub-eşantioane de mai multe sute de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani din fiecare ţară, provenite din Ancheta Socială Europeană (ESS) pentru perioada 2014-2016, noul studiu arată că în 12 dintre cele 22 de ţări analizate mai mult de jumătate dintre tinerii adulţi declară că nu se identifică cu vreo religie în mod special. În 19 ţări, mai mult de o treime dintre cei cu vârste între 16 şi 29 de ani afişează dimpotrivă o apartenenţă confesională.
Autorul raportului, sociologul şi teologul Stephen Bullivant, consideră 'remarcabil' să constate că 'cele şase cele mai creştine sunt istoric ţări cu majoritate catolică' şi nu protestante sau ortodoxe, 'şi că includ atât ţări din Europa de Vest (Irlanda, Portugalia şi Austria), cât şi din Europa Centrală (Polonia, Lituania şi Slovenia)'. Nici Italia, nici Grecia nu au fost incluse în acest studiu.
Cele două ţări în care tineretul pare cel mai secularizat (Republica cehă cu 91% şi Estonia cu 80%), precum şi cele două ţări unde tineretul este cel mai puţin secularizat (Lituania cu 25% şi Polonia cu 17%) sunt toate 'ţări postcomuniste', dezvăluie studiul.
Raportul analizează într-un mod mai aprofundat Franţa şi Marea Britanie, care afişează, potrivit autorului, 'similarităţi'.
'Printre tinerii adulţi dintre cele două ţări se observă părţi aproximativ comparabile de creştini (25% în Franţa şi 22% în Marea Britanie), de persoane afiliate unor religii necreştine (11% şi 8%) şi de necredincioşi (64% şi 70%), notează raportul. Zece la sută dintre tinerii francezi se revendică din islam, comparativ cu 6% în Marea Britanie.
Tinerii catolici britanici sunt cu toate acestea mai practicanţi decât francezii, cu 17% din populaţia vizată participând la mesă în fiecare săptămână în Marea Britanie, comparativ cu 7% în Franţa.