Suneung este echivalentul Bacalaureatului de la noi, respectiv College Scholastic Ability Tests (CSAT), pentru că este un examen național pe baza căruia elevii sunt admiși la universitate.
„Pentru noi, Suneung este o foarte importantă poartă spre viitor. În Coreea, a merge la universitate este foarte important. Pentru asta ne pregătim timp de 12 ani, pentru această zi. Știu persoane care au dat acest examen și de 5 ori”, le-a spus Eun-suh, o tânără de 18 ani, jurnaliștilor BBC.
Examenul acesta este în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, după 12 ani de școală intensă. Cum testarea este esențială pentru viitorul elevilor, chiar și poliția se implică în desfășurarea evenimentelor. Sute de agenți au fost trimiși în orașe pentru a-i ajuta pe viitori studenți să ajungă la examen la timp, potrivit The Korea Herald.
Coreea de Sud are unii dintre cei mai educați locuitori din lume, dat fiindcă în anul 2017, potrivit OECD, 70% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani aveau studii superioare.
Deși țara era una dintre cele mai sărace în anul 1960, potrivit Asiasociety.org, investiția masivă în educație a făcut din economia statului asiatic una dintre cele mai dezvoltate din lume.
În prezent, Coreea de Sud este al cincilea cel mai mare explorator de pe Glob, scrie Bloomberg. Națiunea high-tech este a 15-a cea mai competitivă economie din lume, potrivit World Economic Forum.
Concurența pe un loc la facultate este foarte mare. De exemplu, anul acesta s-au înscris la examen cu 11.397 de elevi mai mulți decât anul trecut. În total, au fost 595.924 de tineri, potrivit Ministerului Educației de la Seul.
Lupta cea mare se dă pentru un loc în cele mai importante 3 universități: Seul, Korea și Yonsei, cunoscute sub acronimul SKY. Dar deși toți vor să ajungă acolo, doar mai puțin de 2% vor reuși, potrivit BBC.