Oamenii născuţi în Elveţia vor tinde să fie cei mai fericiţi şi să aibă cele mai bune condiţii de viaţă judecând în termeni de bunăstare, sănătate şi încredere în instituţiile publice.
Ţările scandinave: Norvegia, Suedia şi Danemarca intră şi ele pe primele cinci poziţii în top. Ierarhizarea este realizată în funcţie de un indice al calităţii vieţii, ce subliniază locurile în care este cel mai bine să te naşti anul viitor. Economist Intelligence Unit încearcă să măsoare ce ţări vor oferi cele mai bune oportunităţi pentru sănătate, siguranţă şi prosperitatea vieţii în anii ce urmează.
Indicele combină rezultatele unor sondaje subiective despre mulţumire – cât de fericiţi spun oamenii că sunt – cu factori obiectivi legaţi de calitatea vieţii la nivel naţional.
Unul dintre cei mai importanţi factori este bogăţia, dar sunt incluse şi criminalitatea, încrederea în instituţiile publice şi sănătatea familiei. În total, indicele ia în considerare 11 indicatori.
Aceştia includ factori ficşi precum geografia, alţii care se modifică încet odată cu timpul precum demografia, caracteristicile sociale şi culturale, şi starea economiei globale. Indicele se uită şi la veniturile pe cap de locuitor în 2030, an în care copii născuţi în 2013 ating maturitatea.
Economiile mici domină primele zece poziţii în top, cu Australia pe locul doi şi Noua Zeelandă şi Olanda nu foarte mult în spate. Jumătate din top 10 sunt ţări europene, dar numai una, Olanda, face parte din zona euro. Ţările europene cuprinse de criză, precum Grecia, Portugalia şi Spania, sunt trase în jos în ciuda avantajului oferit de climatul favorabil.