În curând, Parlamentul României va arăta ca o sală de operații. Sau ca un uriaș cabinet medical. Pandemia de coronavirus a schimbat inclusiv clasa politică din România. Medicii ies din spitale și candidează la alegerile parlamentare.
Directorul Spitalului Colentina, doctorul Remus Mihalcea, se află pe lista PSD pentru Camera Deputaților în Argeș. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi Carmen Dorobăţ s-a decis în ultima clipă că nu mai candidează, după zile întregi în care apăruse pe listă.
Sigur, lista medicilor care vor să fie parlamentari culminează cu directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, care va candida la parlamentare pe lista PSD și cu profesorul Alexandru Rafila, care a intrat zilele acestea în PSD și care va deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților.
Lumea întreagă trece printr-o criză sanitară fără precedent. România, în mod special, trece printr-o perioadă mai grea întrucât sistemul de sănătate stă să pocnească, fiind șubred de dinainte de pandemie. Stă să pocnească nu numai din cauza infrastructurii deficitare, din cauza dezinteresului cu care a fost tratat ani de-a rândul, dar mai ales stă să pocnească din cauza lipsei acute de personal medical cu care se confruntă de câțiva ani încoace. Lipsă pe care acum o simțim, într-un mod cât se poate de crunt, pe pielea noastră.
În această situație dată, când nevoia de medici este mai mult decât stringentă, când până și ultima fărâmă de cadru cât de cât medical este recrutat de urgență, când sunt luați în spitale inclusiv rezidenți, studenți la medicină sau chiar medici care sunt la pensie, o serie de medici, chiar importanți prin natura activității pe care o au, aleg să iasă din spitale ca să intre în Parlament.
Sigur că fiecare are motivația lui. Întrebat care este motivul pentru care a ales să candideze, Alexandru Rafila a declarat: „Am considerat că pot să ajut”. Evident că ajutorul poate fi dat sub mai multe feluri însă cred că suntem în niște vremuri în care cel mai potrivit ajutor al unui medic, fie el și Alexandru Rafila, este cel pe care îl dă acolo, în spital.
Vectori de imagine
Dincolo de motivația fiecăruia, există o realitate simplă și anume aceea că în timpul pandemiei, medicii au devenit cei mai de încredere vectori de încredere a populației. Un sondaj realizat în România a stabilit chiar că medicii sunt categoria care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației: 90,4% dintre români au încredere multă și foarte multă în medicii și asistențele medicale, arată ultimul sondaj INSCOP Reserch.
În contextul în care PSD se află într-o cumplită criză de încredere și de imagine, cooptarea medicilor pe lista candidaților la alegerile parlamentare nu este altceva decât racordarea partidului la sursa de încredere pe care o reprezintă aceștia.
Logica e foarte simplă: medicii sunt folosiți ca vectori de imagine și de încredere în scop politic și electoral.
Încă o dovadă în plus că politica e o lume fără scrupule. Ademenirea unor cadre medicale în angrenajul plin de mizerie al politicii, mai ales într-o perioadă în care avem nevoie de medici ca de aer, este o monstruozitate cumplită.