Guvernul de la Sofia vrea ca 70% dintre bulgari să fie vaccinați până la sfârșitul verii. Cu toate acestea, bulgarii nu se grăbesc să se imunizeze. Nici măcar medicii nu par să aibă încredere în vaccinuri, potrivit unui reportaj Euronews.
Când Plamen Radomirski, în vârstă de 68 de ani, a primit prima doză de vaccin anti COVID în Canada, la începutul anului, a fost șocat să afle că are de așteptat două luni pentru rapel.
Adevărul despre vaccinuri
Vrând să se asigure că va fi 100% protejat, s-a urcat în avion cu destinația Bulgaria, țara sa natală. După doar zece minute de așteptare la un centru de vaccinare din Sofia, Radomirsky a primit a doua doză.
„Zvonurile potrivit cărora persoanele în vârstă nu s-au putut vaccina în Bulgaria nu sunt adevărate”, a spus el pentru Euronews.
„După cum vedeți, a fost rapid, ușor și bine organizat. Strategia Canadei este de a imuniza cât mai mulți oameni cu prima doză și acest lucru prelungește întregul proces ”, a spus el.
Probleme mari în Bulgaria
Doar 6% dintre persoanele de peste 80 de ani din Bulgaria au primit ambele doze de vaccin, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Și aproximativ 10% in cazul celor cu vîrste cuprinse între 60-69 și 70-79. Bulgaria este una dintre țările UE cu cea mai mică rată de vaccinare, cu doar 13,5% din populație imunizată.
Unul dintre motive, spun experții, ar fi scepticismul cu privire la vaccinuri, în special în rândul bulgarilor mai în vârstă și conservatori.
Un deficit de vaccinuri a jucat, de asemenea, un rol major. Bulgaria a primit doar o cincime din cele 500.000 de doze de AstraZeneca pe care le-a comandat în decembrie 2020.
Inițiativa recentă, de a permite „coridoare verzi” prin care oricine, din orice grupă de vârstă se poate vaccina, este un pas înainte, spune un localnic din Sofia. Asta a condus la o creștere a numărului de vaccinări în ultima lună.
În Bulgaria, până și medicii se luptă să convingă persoanele în vârstă să se vaccineze. ”Este o treabă dificilă cu oamenii inculți, iar cei care decid să primească vaccinul nu vin în ziua și la ora fixă. Între timp, alții se infectează și își pierd încrederea”, a declarat Maria Vlahova, medic generalist, pentru Euronews.
Vlahova e ea însăși sceptică. Dintre cei 2.000 de pacienți ai săi, doar șapte au murit din cauza COVID-19, explică ea, o rată de doar 0,35%. De aceea, consideră că pandemia are un risc mai mic decât atacurile de cord sau cazurile de cancer. Iar pacienții ei înclină să fie de acord.
„Ca medic, trebuie să protejez interesele pacienților mei și nu pot garanta nimănui că bolile lor nu se vor agrava sau nu vor dezvolta noi boli după vaccinare”, a spus ea.
Medicul spune că mulți dintre pacienții ei o întreabă cum a fost posibil ca toate aceste companii farmaceutice să scoată pe piața un vaccin anti- COVID-19 atat de repede, și nu unul împotriva cancerului.