Votul britanicilor în favoarea unei ieşiri din UE a făcut să crească brusc numărul cererilor pentru obţinerea unui paşaport irlandez, care ar facilita intrarea în UE s deţinătorului său, potrivit unor oficiali irlandezi, citaţi de AFP.
O purtătoare de cuvânt a Poştei Regatului Unit, instituţie care tratează cererile, a indicat că a înregistrat "un număr neobişnuit de ridicat de persoane în Irlanda de Nord care cer un paşaport irlandez", fără să le poată preciza însă numărul.
Paşaportul irlandez permite posesorului să caute un loc de muncă în altă ţară din UE fără permis, să utilizeze serviciile de sănătate şi să beneficieze de prestaţii sociale în toate ţările UE.
Cea mai mare parte a cererilor provin din provincia britanică Irlanda de Nord. Orice persoană născută pe insulă înainte de 1 ianuarie 2005 este autorizată să obţină naţionalitate irlandeză.
Un părinte născut în Irlanda conferă automat dreptul la naţionalitatea acestei ţări, cu atât mai mult dacă unul dintre cei doi părinţi era irlandez în momentul naşterii.
Circa 430.000 de irlandezi trăiesc în Marea Britanie unde o persoană din patru are o legătură cu Irlanda, potrivit unui recensământ din 2011 al Departamentului irlandez al Afacerilor Externe şi al Comerţului.
Ministerul a comunicat că britanicii nu au nevoie urgent de un paşaport dintr-o altă ţară membră a UE.
Regatul Unit urmează să-şi negocieze despărţirea de UE, proces care poate dura până la doi ani, timp în care nimic nu se va schimba.
Premierul irlandez Enda Kenny şi-a exprimat luni, în faţa parlamentului de la Dublin reunit în sesiune extraordinară după referendumul britanic, îngrijorarea în legătură cu repercusiunile seismului pe care, în opinia sa, îl reprezintă Brexitul şi a dat asigurări că el va apăra interesele ţării sale în timpul negocierilor în vederea ieşirii Marii Britanii din UE, informează marţi AFP.
"Cred că toate guvernele sunt de acord cu aceea că Marea Britanie a cunoscut un seism politic, ale cărui consecinţe vor necesita o anumită perioadă pentru a fi înţelese", a declarat Kenny, care vinerea trecută a convocat în sesiune parlamentul, după rezultatul referendumului britanic.
"Miza acestui referendum a fost întotdeauna mai importantă pentru Irlanda decât pentru orice altă ţară din UE", a adăugat el, subliniind că ţara sa 'va analiza în mod prioritar aspectele politice şi strategice cheie ale consecinţelor acestui referendum pentru Irlanda de Nord, pentru frontiera şi zona de deplasare comună' instaurată în anii 1920 între Marea Britanie şi Irlanda după independenţa acesteia din urmă.
Totodată, el a admis că va fi complicat să fie demarate proceduri de urgenţă atât timp cât va domni incertitudinea în ceea ce priveşte viitorul relaţiei dintre Marea Britanie şi UE.
Irlanda este îngrijorată mai ales de perspectiva restabilirii barierelor vamale cu Marea Britanie, ea sperând să poată rămâne în zona de liber schimb. AGERPRES