Venind din cea mai mare parte din statul Tachira (nord-vest) şi îmbrăcate în alb, femeile au reuşit să treacă de un cordon de soldaţi între podurile venezuelean Simon Bolivar şi columbian Francisco de Paula Santander, conform imaginilor difuzate de media venezueleană şi de reţelele de socializare.
După ce au trecut de cealaltă parte a frontierei, ele s-au dus în oraşul Cucuta, în nord-estul Columbiei, pentru a cumpăra produse de primă necesitate şi s-au întors în ţara lor după două ore.
Venezuela traversează o gravă criză economică după căderea cursului petrolului, resursă aflată în principal la originea veniturilor sale.
În această ţară, 80% din produsele de primă necesitate, precum orezul, zahărul şi hârtia igienică, sunt aproape de negăsit, potrivit institutului de sondaje Datanalisis.
Situaţia s-a agravat odată cu închiderea frontierei între Venezuela şi Columbia, decisă în august de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Cele două ţări au o frontieră comună – nu foarte strict păzită – de 2.219 km, unde se multiplică activităţile luptătorilor de gherilă, ale formaţiunilor paramilitare, ale traficanţilor de droguri şi ale numeroşilor contrabandişti.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, ameninţat de un referendum pe care opoziţia intenţionează să-l organizeze în acest an, a afirmat marţi că doreşte să consolideze puterea armatei în ţara aflată în plină criză economică şi politică, relatează miercuri AFP.
Este nevoie de o putere militară din ce în ce mai mare pentru a lansa un război neconvenţional în Venezuela, a declarat liderul socialist într-un discurs pronunţat cu ocazia zilei independenţei naţionale, marcată de o impresionantă paradă militară la Caracas.
Acest război neconvenţional va fi condus pentru a contracara războiul economic orchestrat, în opinia lui Maduro, de dreapta şi de mediul de afaceri, cu sprijinul Statelor Unite, şi care are drept scop, în opinia sa, să agraveze criza economică pe care ţara o traversează. AGERPRES