Angajaţii companiei naţionale petroliere îşi amanetează bunuri, îşi folosesc la maximum cardurile de credit, îşi iau un al doile job și chiar îşi vând uniformele PDVSA pentru a cumpăra produse alimentare, potrivit unor interviuri realizate de Reuters cu două zeci de angajaţi, membri ai familiilor lor și lideri sindicali.

"In fiecare zi, un lucrător PDVSA vine să-și vândă tot ce are ", a declarat Elmer, un negustor ambulant în cea mai mare piaţă din oraşul petrolier Maracaibo, unde cumpărătorii caută orez și făină importate din țara vecină, Columbia.

"Ei vând, de asemenea, cizme, pantaloni, mănuși și măști."

Cea mai mare parte a celor aproximativ 150.000 de muncitori de la PDVSA au un salariu cuprins între 35 şi 150 de dolari pe lună, plus 90 de dolari în tichete de masă, calculate la cursul de schimb de pe pieța neagră. Este totuşi mai mult decât marea majoritate a venezuelenilor, dar nu este suficient, spun angajații.

"Uneori, lăsam copiii să doarmă până la prânz pentru a salva micul dejun", spune un angajat de la întreținere, care lucrează pe malul lacului Maracaibo, zonă petrolieră aflată din apropierea graniței cu statul columbian. El spus că a slăbit cinci kilograme în acest an, din cauza lipsei de alimente.

Consecinţele crizei economice alimenteaza deziluziile muncitorilor, absenteismul și un exod al creierelor și afectează eficiența în industria ce produce peste 90 la sută din veniturile de la export ale Venezuelei.

"Cei mai mulți dintre noi nu sunt la fel de productivi precum eram, pentru că suntem mult mai concentraţi pe modul de supraviețuire din punct de vedere economic", a spus lucrătorul de întreținere, care vorbeşte cu condiția anonimatului, temându-se de represalii.

La toate acestea se adaugă o gamă largă de probleme cauzate de deficitul de numerar – de la penuria de investiții şi insuficienta întreținere, la furturi și importuri insuficiente.

Ca urmare, producția de petrol a membrului OPEC a scăzut in acest an, o altă lovitură pentru guvernul nepopular a președintelui de stânga, Nicolas Maduro, deja sub presiune din cauza prețurilor scăzute ale petrolului la nivel internaţional.

PDVSA, care nu a răspuns cererii de a comenta această situaţie, spune că angajații sunt mulțumiți, iar televiziunea de stat arată în mod regulat o mulțime de muncitori ce laudă PDVSA în salopetele lor roșii. Compania vorbeşte despre o campanie media a dreptei, de discreditare a „Socialismului secolului 21” a liderului Hugo Chavez.

"În timp ce PDVSA nu scăpa de situaţia prețurilor petrolului, forța de muncă rămâne intactă și pregătită să genereze inițiative pentru a stimula proiecte majore", a declarat recent comapania de stat.

Troc pentru mâncare

În Ciudad Ojeda, un oraş petrolier fierbinte de pe malul lacului Maracaibo, liniile de aprovizionere cu produse alimentare și magazinele goale obturează complet localitatea cu aproximativ 92000 de locuitori și opoziţia din localitate a organizat cantine în care oferă o supă caldă.

Un fost muncitor PDVSA, care a renuntat la serviciu la inceputul acestui an, în condiţiile în care ar putea putea câștiga mai mult la volanul unui taxi, a declarat că în ultimele luni și-a vândut patru salopete și o pereche de cizme pentru a-i hrăni pe cei trei copii ai săi. El a dat o altă pereche de cizme pentru carne. Și-a vândut, de asemenea, mobilierul, inclusiv masa lui de luat masa, pentru a cumpăra alimente.

În nord, la masivul centru de rafinare Paraguana, un mecanic, tată a doi copii, a dat recent o pereche de cizme noi pentru aproximativ 7 dolari – "ieftin, așa că am putut să-i vând repede și să obțin mâncare."

În ciuda nemulţumirii lor, muncitorii spun că sunt prea speriați pentru a protesta. De când adversarii lui Hugo Chavez a încercat să-l înlăture prin închiderea industriei petroliere într-o grevă care a durat o lună, în 2002, oprirea producţiei este considerată sabotaj.

Preşedintele Nicolas Maduro îi acuză de situaţia existenţă în ţara sa pe oamenii de afaceri sprijiniţi de SUA, despre care spune că întreţin o astfel de situjaţie pentru a-i torpila guvernul, un argument cu care sunt de acord o parte dintre angajaţi.

"Această situația este dură din cauza"războiului economic"," a declarat Moraima Reyes, bucătar la PDVSA, în Paraguana. "De aceea, apărăm revoluția mai mult ca oricând."

Dar mulți vorbesc despre părăsirea PDVSA sau a Venezuelei cu totul, alături de un exod al creierelor ce a văzut profesioniști luând calea Columbiei, Spaniei sau Panama.

"Ce rost are să lucrez? Este imposibil să ai o bună calitate a vieții", spune un fost specialist de automatizare la PDVSA, într-un interviu telefonic. Anul trecut s-a mutat în Statele Unite, unde are mai multe joburi, inclusiv într-un restaurant și la un dealer auto.

"Nu am regrete. Fac orice este nevoie pentru a scăpa de comunismul din Venezuela."

 

Citeşte articolul original pe Reuters. Urmăreşte Reuters pe Twitter