Propunerea privind eliminarea taxei radio-tv a fost respinsă dumincă de elveţieni prin referendum. Această taxă este una din cele mai mari din Europa. De asemenea, în 2014, elveţienii au refuzat cel mai mare salariu minim pe economie de peste 3.000 de euro pe lună.
Elveţienii au refuzat în 2014, prin referendum, introducerea unui salariu minim pe economie de aproximativ 3.300 de euro, cel mai ridicat salariu minim din lume, conform estimărilor publicate de institutul elveţian GFS.
Taxa radio-tv din Elveţia se ridică la 392 de euro pe an şi este una dintre cele mai mari din Europa. Taxa radio-tv din România a fost eliminată odată cu Legea Desfiinţării celor 102 Taxe Nefiscale, la iniţiativa lui Liviu Dragnea.
Anul trecut, această taxă a strâns 1,38 miliarde de dolari, fiind un sprijin financiar vital pentru mass media publice din Elveţia. Aproximativ 72% din cetăţenii prezenţi la referendum au votat împotriva propunerii.
Taxa radio-tv finanţează mass media publice, iar votul pentru eliminarea ei ar fi putut duce la dispariţia singurului post radio TV cu acoperire naţională, SSR, potrivit Reuters.
Guvernul s-a opus propunerii, apreciind că ameninţă diversitatea media şi va afecta dezbaterea politică, într-o ţară cu 8,4 milioane de locuitori care vorbesc patru limbi (germană, franceză, italiană şi retoromană).
Aproape două treimi dintre veniturile la bugetul federal elveţian sunt asigurate de taxa federală directă şi TVA. Însă dreptul guvernului federal de a percepe aceste două taxe este limitat până la finele lui 2020, iar în data de 4 martie 2018 alegătorii elveţieni se vor pronunţa prin vot asupra unei noi prelungiri pentru încă 15 ani.
Aproximativ 23% dintre elveţieni erau de acord cu un salariu minim de 18 euro, adică aproximativ 3.300 de euro. Jumătate dintre salariaţii din Elveţia câştigau lunar peste 5.100 euro.
Sindicatele şi partidele de stânga din Elveţia susţineau că este nevoie de un salariu minim de cel puţin 4.000 de euro în condiţiile costului ridicat al vieţii în această ţară.