Țara în care sunt peste un milion de români este în alertă maximă! Nu s-a mai întâmplat asta de 70 de ani

Europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Italia se confruntă cu cea mai gravă secetă din 1952 încoace. Din cauza lipsei ploilor din ultima perioadă, majoritatea râurilor au fost afectate. Pe acest fond, autoritățile italiene au venit cu mai multe măsuri, în timp ce au fost decretate stări de urgență. În regiunea Lazio, din jurul Romei, a fost chiar decretată stare de calamitate.

Italia se confruntă cu o secetă gravă! Nu s-a mai întâmplat asta din 1952. S-a decretat stare de calamitate

Italia este afectată de o secetă extremă, pe fondul temperaturilor ridicate și al lipsei severe de precipitații. După luni întregi fără precipitații abundente, nordul Italiei se confruntă cu cea mai gravă secetă din 1952 încoace. Râul Po, cel mai lung râu din Italia, a atins niveluri record de apă.

Temperaturile ridicate și lipsa zăpezii din munți, care alimentează în mod normal râul, agravează situația.

Întinzându-se de la Alpi, în nord-vest, până la Marea Adriatică, pe coasta de est, vastul curs de apă este o sursă vitală de apă pentru mai multe regiuni. Acesta este folosit pentru apă potabilă, irigarea culturilor și producerea de energie hidroelectrică în nordul Italiei.

„Po continuă să înregistreze un minim epocal pe tot parcursul său”, a precizat ANBI. „Debitul s-a înjumătățit în două săptămâni, scăzând la puțin peste 170 de metri cubi pe secundă”, a precizat ANBI, adăugând că debitul trebuie să fie de 450 cm/s pentru a împiedica intrarea apei sărate dinspre mare și distrugerea terenurilor agricole.

S-a decretat deja stare de urgență în unele regiuni italiene

Și alte râuri sunt în curs de secare. Arno, care trece prin Florența și furnizează apă la robinet, și Tibrul, care traversează Roma, au ambele apă la jumătate din nivelul normal pentru luna iunie.

Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență, încercând să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare a apei, în timp ce asociațiile agricole spun că producția agricolă va scădea în acest an în zonele cheie de cultură.

„O combinație între cea mai gravă secetă din ultimii ani și temperaturile care au atins 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit) la sfârșitul lunii iunie, conduc Italia spre o situație economică și de mediu dramatică”, a declarat organismul de irigații ANBI, citat de Reuters.

Ministrul junior al Sănătății, Andrea Costa, a declarat că, în regiunile Lombardia, Piemont, Veneto și Emilia Romagna, „Condițiile necesare pentru a declara starea de urgență au fost îndeplinite”.

Peste 100 de orașe din Valea Padului au fost deja rugate să raționalizeze apa peste noapte, pe fondul secetei. O stare de urgență ar permite introducerea raționalizării apei în toate regiunile afectate. Este posibil ca guvernul italian să facă un anunț în zilele următoare.

Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari în ceea ce privește centralele hidroelectrice, care au generat cu 40-50% mai puțină energie în ultimele luni. Una dintre centralele din Piacenza, în regiunea Emilia Romagna, a fost deja nevoită să își oprească temporar turbinele din cauza nivelului scăzut al apei râurilor.

Stare de calamitate în Lazio

În Lazio, regiunea din jurul Romei, guvernul regional a declarat deja, în mod independent, „stare de calamitate”.

Astfel, au fost impuse restricții de apă în mai multe municipalități din jurul lacului Bracciano, situat la 32 km nord-vest de Roma. Măsurile au interzis utilizarea apei pentru spălarea mașinilor, udarea grădinilor și curățarea teraselor exterioare.

În capitală, comisia de apă a orașului reduce presiunea în conducte, astfel încât alimentarea cu apă să fie redusă fără a fi necesară suspendarea acesteia.