Țara europeană în care locuiesc cei mai mulți români din diaspora pune Uniunea Europeană într-o situație fără precedent, însă liderilor acestei țări nu le pasă de avertismentele de la Bruxelles.
Decizia Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei pentru anul 2019 ‘nu schimbă nimic’, a asigurat marţi vicepremierul italian Matteo Salvini, într-o declaraţie dată la Bucureşti în faţa jurnaliştilor italieni, transmite AFP.
‘Aceasta nu schimbă nimic, să o ştiu bine aceşti domni speculatori, nu ne întoarcem înapoi’, a promis vicepremierul italian, lider al formaţiunii de extremă-dreapta Liga.
‘Ei nu atacă un guvern, ci un popor. Astfel de lucruri nu fac decât să stârnească şi mai mult mânia italienilor, iar apoi ne mai plângem de ce popularitatea Uniunii Europene a ajuns atât de jos’, a adăugat Salvini despre decizia Bruxelles-ului privind bugetul propus de guvernul său.
La rândul său, Luigi Di Maio, şi el vicepremier în guvernul de la Roma şi de asemenea lider al partidului antisistem Mişcarea 5 Stele, a cerut Comisiei Europene să manifeste ‘respect’ faţă de italieni şi faţă de guvernul lor. ‘Acesta este primul buget italian care nu este pe placul UE. Nu sunt surprins. Este primul buget italian care a fost scris la Roma şi nu la Bruxelles’, a menţionat Di Maio într-un mesaj pe Facebook, conform agenţiilor Reuters şi EFE, el promiţând că guvernul din care face parte nu se va ‘preda’ în faţa Bruxelles-ului, pentru că acest guvern nu doreşte noi politici de austeritate.
Pentru prima dată în istoria UE, Comisia Europeană a respins marţi proiectul de buget al Italiei pentru anul viitor, invocând criteriile europene privind deficitul şi datoria publică.
‘Nu suntem în faţa unui caz ‘borderline’ (la limită), ci în faţa unei devieri clare, nete, asumată de unii, chiar revendicată’, a declarat la o conferinţă de presă la Strasbourg comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.
Chiar dacă deficitul bugetar de 2,4% din PIB propus în acest proiect este în limita de 3% din PIB prevăzută în tratate, Comisia Europeană a cerut un deficit mai mic pentru Italia, astfel încât această ţară să poată să îşi reducă povara datoriei. În prezent, datoria publică a Italiei este una dintre cele mai mari din Europa, în termeni absoluţi, şi a doua ca mărime după cea a Greciei, ca procent din PIB.
Conform regulilor europene, Italia are acum la dispoziţie trei săptămâni pentru a prezenta un buget conform cu exigenţele Bruxelles-ului, în caz contrar Comisia Europeană putând iniţia procedura pentru deficit excesiv ce poate să conducă în final la sancţiuni financiare care, teoretic, ar corespunde unui procent de 0,2% din PIB, respectiv circa 3,4 miliarde de euro în cazul Italiei.
În practică însă, marja de manevră a Comisiei Europene ar putea fi mai limitată, ea fiind acum în situaţia de a împăca atât fermitatea, pentru a-şi susţine credibilitatea, cât şi nevoia de a tempera tensiunile, pentru a evita un conflict deschis cu guvernul de la Roma ce s-ar resimţi pe pieţe.
Conform unor cifre oficiale, în Italia sunt circa 1,2 milioane de români, însă existe cifre neoficiale care avansează chiar un nivel de 3 milioane de români care ar locui în Italia.
AGERPRES