Ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, a pledat marţi pentru regularizarea statutului a 600.000 de imigranţi ilegali în scopul de a reporni economia grav afectată de epidemia de COVID-19, o propunere care a declanşat însă critici virulente din partea Ligii lui Matteo Salvini, transmite AFP.
„Ajunge cu ipocrizia şi cu ascunsul capului în nisip. Acesta este răspunsul meu la reflecţia privindu-i pe cei aproximativ 600.000 de imigranţi ilegali cu situaţie de regularizat pentru a face să repornească economia”, a afirmat Teresa Bellanova, membră a mişcării de centru Italia Viva, fondată de fostul prim-ministru Matteo Renzi, într-o scrisoare către cotidianul Il Foglio.
„Fie vom fi noi, cei din politică, cei de la guvernare” care să ne ocupăm de această problemă, fie o va face „criminalitatea”, mafia, a subliniat Teresa Bellanova.
Propunerea a fost imediat criticată de partidul lui Matteo Salvini
În Italia, mai multe sute de mii de muncitori agricoli străini sunt expuşi riscului de muncă ilegală şi de exploatare, atrag atenţia sindicatele. Unii dintre aceşti muncitori sunt victime ale „caporalato”, o formă de sclavie modernă în care intermediarii sifonează o mare parte din salariile precare ale lucrătorilor.
Propunerea Teresei Bellanova a fost imediat criticată de Liga, partidul de extremă dreapta condus de Matteo Salvini.
Scrisoarea „rezumă viziunea delirantă pe care o are acest guvern despre fenomenul imigraţiei ilegale. Debarcările neîncetate de migranţi ilegali – inclusiv pozitivi la COVID-19 – nu sunt suficiente, la fel ca porţile în continuare deschise. Acum, guvernul, prin ministrul Bellanova, se gândeşte să pună mâna şi pe sectorul agricol”, au denunţat mai mulţi senatori ai Ligii, printre care fostul ministru al agriculturii, Gian Marco Centinaio.
„Dar cum te poţi gândi să regularizezi un mare continent de imigranţi clandestini, despre care nu se ştie nimic, nici măcar condiţiile de sănătate, pentru a compensa lipsa de mână de lucru în fermele noastre, pe câmpurile noastre?”, mai spun reprezentanţii Ligii, cerând ca, dimpotrivă, să se recurgă la şomerii care beneficiază de venitul de cetăţenie, scrie Agerpres.