World Happiness Report a scos la iveală care este cea mai fericită țară din lume. Este al șaptelea an consecutiv când această țară ocupă primul loc. În ceea ce privește România, aceasta a ajuns pe un loc mai jos față de cel de anul trecut.
Finlanda, țara cu cea mai fericită populație din lume
Potrivit raportului World Happiness Report publicat miercuri, Finlanda a fost desemnată pentru al șaptelea an consecutiv ca fiind țara cu cea mai fericită populație din lume.
România se află pe poziția 32, cu 6.491 de puncte. Țara noastră a scăzut în clasament față de 2023. Anul trecut, ocupa locul 24.
Raportul analizează perioada 2021-2023. El se bazează pe evaluări subiective ale bunăstării populației dintr-o anumită țară.
În primele zece locuri se regăsesc toate țările nordice. După Finlanda, clasamentul este continuat de:
- Danemarca
- Islanda
- Suedia
Locul al șaptelea din clasament este ocupat de Norvegia.
Israelul a obținut o poziție surprinzătoare, pe locul cinci, situându-se printre statele din nordul Europei și înaintea Olandei.
În contrast, Germania a înregistrat o pierdere semnificativă de poziții față de anul precedent, când se afla pe locul 16.
În acest an, Germania s-a clasat pe locul 24. Niciuna dintre marile puteri nu s-a plasat în primele 20, cu Statele Unite coborând pe locul 23 de la poziția 15 ocupată anul trecut.
Motivul pentru care Finlanda ocupă locul I
În cadrul clasamentului sunt incluse 143 de țări.
În raport, cercetătorii nu au oferit detalii precise despre motivele pentru care finlandezii sunt mai fericiți decât alte națiuni din lume.
Totuși, cercetătorii au identificat o serie de factori-cheie care, în general, contribuie la sentimentul de fericire al oamenilor.
Este vorba despre sprijinul social, veniturile, libertatea și absența corupției.
Jan-Emmanuel De Neve, unul dintre autorii World Happiness Report, a declarat pentru DPA că nu este neapărat vorba de fericire în sensul de a sărbători.
El a menționat că este mai degrabă vorba despre un sentiment de mulțumire, subliniind că acest aspect este important.
”Aşadar, nu e neapărat vorba de fericire în sensul de a ţopăi de fericire, de o bucurie a momentului. Este vorba mai degrabă de un sentiment de mulţumire. Cred că este un aspect important”, a declarat pentru DPA Jan-Emmanuel De Neve, unul dintre autorii World Happiness Report.
Conform acestor criterii, locuitorii din țările nordice își evaluează viața la niveluri foarte ridicate și se simt satisfăcuți.
Inegalitățile în ceea ce privește fericirea populațiilor au crescut
În ultimii 12 ani s-a înregistrat o creștere de 20% a inegalităților în ceea ce privește fericirea populațiilor lumii.
Afganistanul ocupă ultimul loc al clasamentului, arată World Happiness Report.
Fericirea a fost evaluată pe baza unei scări de la 0 la 10. Dacă în Finlanda media este de 7,7 puncte, în Afganistan este 1,7 puncte.
Așadar există o diferență de aproape 6 puncte.