Prima ţară din Africa unde a fost ridicată starea de asediu este Ghana. Preşedintele Nana Akufo-Addo a dat vina pe impactului “sever” al restricțiilor asupra cetățenilor săraci și vulnerabili din statul african, însă precizează că asta nu înseamnă că statul va lăsa garda jos.
Numărul testelor pentru depistarea coronavirusului a crescut, iar restricțiile privind unitățile de învățământ și adunările publice rămân în vigoare, precizează preşedintele Ghanei. Mai mult, acesta le-a cerut ghanezilor să poarte măști când ies din casă și să nu renunțe la distanțarea socială în afara locuinței.
“Majoritatea celor infectați în Ghana au simptome slabe sau sunt asimptomatici, iar numărul celor spitalizați este foarte mic. Dintre aceștia, nouă oameni cu afecțiuni preexistente au murit”, a declarat Nana Akufo-Addo, scrie digi24.ro.
Alte ţări africane anunţă prelungirea stării de asediu cu cel puţin două săptămâni
Activitățile considerate non-esențiale au repornit luni în capitala Accra și în Kumasi, cele mai mai orașe din Ghana. Oamenii se pot întoarce la locurile de muncă, însă cu respectarea distanţării sociale.
Până în prezent, Ghana, o ţară cu circa 31 milioane de locuitori, are peste 1.000 de cazuri confirmate de coronavirus şi 9 decese. Autorităţile sanitare spun că au testat peste 68.000 de persoane și așteaptă rezultate pentru 18.000 de teste.
Ghana este prima țară din Africa care a decis ridicarea stării de asediu, dintre cele 12 care au introdus astfel de măsuri. Recent, Nigeria, Africa de Sud și Uganda au anunțat extinderea stării de asediu cu cel puțin două săptămâni, pe măsură ce numărul cazurilor continuă să crească.