De ce lucrătorii străini pleacă din Germania?
Raymund Guevara, cetățean filipinez, a fost asistent medical într-un spital din Saxonia Inferioară (Germania) timp de cinci ani de zile, apoi el și soția sa s-au mutat în statul american Florida din diverse motive. De exemplu, în Germania, este deficilă cumpărarea unei case din cauza împrumuturilor cu dobândă mare, obținerea unui permis auto și a unui permis de ședere, în timp ce în Florida, oamenii primesc sprijin din partea statului lucrând ca îngrijitor.
„În SUA, avem mai multe posibilități și este mai confortabil. Am vrut să ne îndeplinim visul”, a declarat el într-un interviu acordat pentru DPA.
Străinii se simt discriminați și neapreciați în Germania
Un alt motiv pentru care lucrătorii străini pleacă rapid din Germania este că nu se simt bineveniți, nu reușesc să se integreze profesional, nu sunt apreciați și nu li se recunosc calificările profesionale, iar unii dintre ei sunt victima discriminării pe bază de rasă, potrivit psihologului de afaceri din Hamburg – Grace Lugert-Jose. Ea s-a născut în Filipine, dar locuiește în Germania de peste 20 de ani.
În 2022, ea a realizat un studiu de opinie, întrebând peste 100 de cetățeni filipinezi cât de mulțumiți sunt de locurile de muncă din Germania.
„Fără a fi întrebați în mod expres, aproximativ o cincime au raportat că au suferit discriminare și rasism. De exemplu, insulte și comportament condescendent pentru că nu vorbesc încă atât de bine limba germană”, este concluzia ei.
Germania vrea să reducă deficitul de lucrători calificați în șase profesii
O nouă lege din Germania urmărește să atragă mai mulți lucrători străini pentru a acoperi deficitul de forță de muncă din șase domenii de activitate. Noua lege va intra în vigoare în martie 2024 și are scopul de a demonta barierele birocratice și de a oferi stimulente lucrătorii calificați din străinătate care lucrează în Germania.
„Mobilitatea este în creștere datorită mijloacelor de transport ieftine și tehnologiei comunicațiilor”, a declarat Herbert Brücker de la Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă.
Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă a însărcinat recent Institutul de Cercetări Economice Aplicate din Tübingen să efectueze un sondaj de opinie pe aproape 1.900 de persoane pentru a afla de ce vor să plece din Germania. S-a constatat că mulți lucrători străinui pleacă acasă sau în alte state din motive de rezidență și din motive profesionale.
„Dar are de-a face și cu viața de aici. De exemplu, doi din trei profesioniști cu înaltă calificare din țări din afara UE au declarat că au suferit discriminare din cauza etniei sau țării de origine. Din punctul meu de vedere, acest lucru trebuie luat în serios”, a explicat a spus directorul studiului, Bernhard Boockmann.