Obișnuiți să aibă petrol în curtea casei, arabii din Emirate au avut surpriza să meargă în benzinării și să primească următorul răspuns: "Ne pare rău, domnule, nu avem benzină, totul e gol". Asta în țara în care se află pe locul al treilea în topul celor mai exportatori de petrol din lume.

Problema este și mai gravă decât pare: unele companii au decis chiar să închidă benzinăriile, ceea ce a creat un adevărat dezastru.

Motivul este unul cât se poate de simplu: prețul benzinei în Emiratele Arabe Unite este controlat de stat și fixat la un anumit nivel. Companiile petroliere pierd foarte mulți bani pentru că sunt obligate să vândă litrul de benzină la un preț, în timp ce costurile de producție, alimentate și de barilul scump de petrol, sunt în creștere. Practic, benzinarii sunt obligaţi să cumpere materie primă la preţul pieţei şi să vândă produsul final la preţul fixat de stat, care este unul care nu-i avantajează.

Astfel, un petrol de 100 de dolari pe baril are și dezavantaje pentru arabi, nu numai avantajul că iau bani mai mulți de la clienți.

Analiștii spun că măsura guvernului nu este sustenabilă în condițiile în care prețul petrolului crește, ceea ce face imposibil ca prețul care ajunge la clientul final la pompă să fie la fel de mic.   

SURSA: arabianbusiness.com