Mai mult, dacă depăşim graniţele europene, ce vedem? Statele Unite trebuie să-şi majoreze plafonul de îndatorare ca să se poată împrumuta în continuare, pentru că altfel situaţia se complică mai mult decât este cazul, iar China are două mari probleme la ora asta: există riscul de aterizare forţată (sunt deja semnale) şi mai are pe cap şi grija cu datoria pe care americanii o au la ea. Pentru că le-a tot dat.
Oare nu avem porţiune de culoare financiară în acest tablou în care agenţiile de rating mai aruncă pete de culori închise peste datoriile măsurate în ponderi de zeci sau chiar sute de puncte procentuale din PIB? Să nu avem nici măcar un singur exemplu de „Aşa da”, în condiţiile în care ne-am săturat de atâtea contra-exemple?
Există un stat în Europa care pare rupt din acest peisaj întunecat. Vorbim despre singura ţară europeană care are excedent bugetar şi a cărei datorie publică, de ani de zile încoace, n-a reuşit să treacă de nivelul de 10% din PIB.
Este vorba despre Estonia, care a avut un record al datoriei publice în anul 2009, de 7,2% din PIB. Anul trecut a avut o datorie publică de 6,6% din PIB, după ce în perioada de dinainte de criză ajunsese chiar la 3,7%.
Şi pentru că tot vorbim de agenţii, acelaşi Fitch care i-a dat Greciei cel mai mic rating din lume, în urmă cu exact 10 zile a acordat Estoniei ratingul A+, unul dintre cele mai bune posibile.
Motivele au fost enumerate de agenţie în comunicat: o solidă performanţă a creşterii economice, finanţe publice excepţional de puternice şi nivel de îndatorare în scădere. Adjectivele la superlativ nu-mi aparţin.
Concluzia? Se poate trăi şi fără datorii, iar exemplele sunt relativ lângă noi. În ciuda unui şomaj ridicat, Estonia este considerată ca fiind o ţară care s-a descurcat excepţional de bine în criză, iar adoptarea euro din ianuarie 2010 nu e puţin lucru.
Există un aspect foarte interesant asupra căruia ar trebui să reflectăm: nivelul corupţiei este unul dintre cele mai mici din Europa. Şi asta spune multe.
Ţara unde datoriile aproape că nu există
15 iulie 2011, 00:02
Ultima modificare în 15 iulie 2011, 03:02
Peste tot ştiri negative: Grecia încă e cu mari probleme, după ea au început să urmeze Portugalia care a devenit “junk”, Spania şi Italia au început tot mai mult să stârnească îngrijorări pe pieţe, Irlanda a devenit şi ea “junk”. Grecia se poate lăuda cu cel mai mic rating financiar din lume deşi nu e ţară africană, nu e deloc din lumea a treia, nu e nici măcar un stat periferic din Europa, ci unul aflat în zona euro.
Etichete:
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Noua ordine economică, trasată de niște porci
- Cât timp îi mai așteptăm pe americani
- Modelul polonez al neprivatizării în varianta românească
- Tailanda – uşurare pentru investitori, însă incertitudinile se menţin
- Decizia Fitch: încă suntem jos!
- Un important pas înainte
- Proşti, dar cu siguranță foarte mulţi
- Plecatul în străinătate nu e automat o soluţie
- În țara lui LOL, nu-i așa k nu se ia Bacul?
- România, cimitirul maşinilor europene cu număr de Bulgaria