Islanda este o țară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Are o populație de 325.671 de locuitori pe o suprafață de 103.000 km, ea fiind astfel cea mai rarefiat populată țară din Europa. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Reykjavík; zonele lui înconjurătoare din sud-vestul țării dețin două treimi din populație.
În anul 930, islandezii s-au constituit în republică, punând bazele primului parlament din lume, Althing. În 1262, insula a fost ocupată de norvegieni, iar în 1380 a trecut sub suveranitate daneză. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial insula a fost ocupată din motive strategice de către Marea Britanie, iar în 1944 şi-a declarat independența.
Islanda este o adevarată comoară de curiozităţi:
- Numărul turiștilor care vizitează țara este mai mult decât dublu față de numărul total al locuitorilor. Turismul generază o treime din PIB-ul țării.
- Populatia fiind foarte puțin numeroasă, oamenii se cunosc unii cu alții. Ca urmare, locuințele nu se încuie, iar mașinile sunt lăsate în parcare cu cheile în contact. Folosirea cheilor este un gest de grosolonie.
- În toata țara, plățile se fac numai cu carduri. Nici măcar vânzătorii de ziar nu acceptă numerar.
- Toți locuitorii Islandei sunt conectați la rețeaua socială Facebook.
- Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost închise in timpul crizei din 2009 și nu s-au mai deschis.
- Limba islandeză nu a evoluat deloc în ultimii 1.000 de ani. Ca urmare, oricine poate citi și înțelege texte vechi.
- Islanda nu are armată. Funcția de apărare este exercitată numai de grăniceri.
- Polițiștii islandezi nu sunt dotați cu armament. Se apără cum pot, dacă este cazul.
- Întreaga energie folosită provine din resurse neconvenționale, cu excepția autoturismelor. Islanda este una din puținele țări din Europa care foloseste sistemul de termoficare centralizată. Dar, spre deosebire de alte țări, energia este livrată gratuit.
- Şcoala este gratuită până la facultate, inclusiv.