China a admis vineri că două treimi dintre oraşele de pe teritoriul său depăşesc pragul de poluare atmosferică prevăzut de noile norme care contabilizează particulele fine, cele mai periculoase pentru sănătate.
Cedând presiunii populare, guvernul chinez a ordonat miercuri instituirea până la sfârşitul acestui an a unor măsurători privind poluarea aerului care să ţină cont de particulele cu diametrul mai mic sau egal cu 2,5 microni, care pătrund mai adânc în plămâni, conform Agerpres.
Obligativitatea unor noi măsurători privind poluarea atmosferică se va aplica în acest an tuturor capitalelor de provincie şi de regiune, ca şi la Shanghai şi Beijing.
"După instituirea noilor norme, două treimi dintre oraşele naţiunii noastre nu vor atinge nivelul cerut în privinţa calităţii aerului’, a admis într-o conferinţă de presă, la Beijing, Wu Xiaoqing, ministru adjunct pentru apărarea mediului. Aceasta dovedeşte ‘amploarea provocării", a adăugat oficialul chinez.
Noile norme chinezeşti sunt menite să răspundă recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind lupta împotriva poluării atmosferice în ţările în curs de dezvoltare, dar pragurile alese sunt de trei ori mai ridicate decât obiectivele recomandate de OMS.
Autorităţile au fost frecvent acuzate în ultimele luni că subestimează gravitatea poluării atmosferice în zonele urbane, mai ales în capitală, Beijing.
China, a doua economie a planetei şi prima piaţă mondială de automobile, îşi vede mediul înconjurător ameninţat de numeroasele sale industrii poluante, traficul rutier în constantă expansiune şi laxismul său în ceea ce priveşte protecţia ecosistemelor.