Republica Populară Democrată Coreeană a fost proclamată la 9 septembrie 1948, în jumătatea nordică a Peninsulei. În perioada 25 iunie 1950 — 27 iulie 1953 a avut loc războiul inter-coreean, la care au participat și trupe de voluntari chinezi care au sprijinit armata nord-coreeană. În baza unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU, SUA și alte 15 state au intervenit cu trupe militare, în sprijinul Coreei de Sud. Confruntarea militară a încetat la 25 iulie 1953, odată cu semnarea Acordului de Armistițiu, la Panmunjom, de către RPDC, SUA (în numele Comandamentului trupelor ONU) și China. Un acord de pace nu a fost semnat niciodată.
Forțele militare ale celor două state coreene și forțele ONU (pentru Coreea de Sud) s-au retras de o parte și de alta a zonei demilitarizate instituite de-a lungul paralelei 38 grade (pe o distanță de est-vest de 243 Km). Sub conducerea liderului fondator al statului, Kim Il Sung, RPDC a adoptat o politică bazată pe conceptul „ciuce” („prin forțe proprii”) și doctrina socialismului cu caracteristici proprii.
Coreea de Nord este percepută în prezent ca fiind una dintre cele mai corupte ţări din lume. Recent, benzina s-a scumpit cu peste 85% în Coreea de Nord, potrivit unui e-mail trimis de un diplomat neidentificat de la Phenian. Sursa respectivă afirmă că în capitala nord-coreeană, preţul la pompă a crescut de la 0,7 dolari la 1,3 dolari litrul, iar unele benzinării restricţionează cantitatea pentru fiecare vehicul la 10 sau 20 de litri. Diplomatul precizează că scumpirea nu se aplică autobuzelor şi taxiurilor. În Coreea de Nord, se impune strict circulaţia fiecărui autoturism doar o zi din două, iar pentru vehiculele oficiale trebuie cerută din timp permisiunea de a circula noaptea sau la sfârşit de săptămână.
În Coreea de Nord există 25.554 de kilometri de drum, însă doar 724 de km sunt asfaltaţi, ceea ce înseamnă un procent de circa 3 la sută.
Accesul la internet se poate face doar cu autorizatii speciale, iar Coca-Cola sau blugii sunt interzişi. În schimb,toţi locuitorii ţării ştiu să scrie şi să citească. Rata de alfabetizare este de 100%, caz rar în lume.