În vara anului 2007, Ministerul federal german de Interne făcea publică definitivarea unei aplicaţii capabile să spioneze computerele unor presupuşi terorişti. Troianul, un program plasat în calculatorul potenţialului inamic public, ar fi urmat să transmită către autorităţile abilitate probe privind vinovăţia suspecţilor.

„Publicul”, scria în luna august a acelui an săptămânalul Der Spiegel, „se întreabă care sunt limitele unei asemenea acţiuni a guvernului”. Răspunsul a venit de la Curtea Constituţională, care interzicea, în februarie 2008, lansarea aplicaţiei.

 La sfârşitul săptămânii trecute, subiectul a revenit în actualitate: Chaos Computer Club (CCC), o organizaţie de hackeri din Berlin, cu reputaţie de „băieţi buni”, activi în domeniul protejării sferei private pe internet, a acuzat autorităţile germane că au pus în circulaţie un asemenea „cal troian” şi colectează date din calculatoarele cetăţenilor – de la mailuri până la convorbiri prin serviciul Skype.

„Der Bundestrojaner”(„Troianul federal”), aplicaţia pe care CCC a primit-o spre analiză, este capabilă să spioneze mult peste limitele admise de legislaţia germană. Programul, au explicat membrii CCC, nu se limitează la a scana informaţii personale din calculatoarele în care s-a instalat, ci permite lansarea de operaţiuni de la distanţă, fără – desigur – ştiinţa proprietarului.
Mai multe, pe Deutsche Welle