Firmele din Brazilia pierd 325 de zile lucrătoare pe an pentru pregătirea declaraţiilor fiscale şi pentru plata taxelor şi impozitelor. Asta deşi au de făcut doar 10 plăţi pe an.
În total, acest proces "înghite" 2.600 ore pe an, potrivit raportului Paying Taxes 2011, elaborat de compania de audit şi consultanţă PriceWaterhouseCoopers (PwC) împreună cu Banca Mondială.
Prin comparaţie, România stă mult mai prost decât Brazilia la numărul de plăţi ce trebuie declarate şi achitate: 113. În schimb, o firmă de la noi nu pierde mai mult de 28 de zile lucrătoare pe an (222 ore) pentru declaraţii şi plăţi la stat, conform aceluiaşi raport.
În prezent, economia braziliană este în plină expansiune şi atrage un volum mare de investiţii. "Pentru a profita din plin de această oportunitate, este esenţial pentru ţară să ofere un mediu stabil din punct de vedere legal şi fiscal, în care investitorii străini să poată acţiona cu uşurinţă", comentează analistul PwC Brazilia, Carlos Iacia.
El susţine că, în sistemul fiscal brazilian, sunt încă multe de făcut, în condiţiile în care acesta cuprinde multe legi confuze şi reguli emise de autorităţile federale, ale statului, şi de cele municipale.
Informaţiile se mută lent pe online
"Din acest motiv, contribuabilii pierd foarte mult timp încercând să fie la zi cu ce se petrece în sistemul fiscal, pentru a reuşi să fie la zi cu calculele, apoi să pregătească şi să transmită informaţiile la autorităţile fiscale, după care să-şi plătească impozitele", comentează reprezentantul PwC Brazilia.
Potrivit lui, în urma comentariilor repetate apărute în presa naţională, autorităţile braziliene au recunoscut nevoia de schimbare.
Ele speră că vor vedea îmbunătăţiri după introducerea Sistemului Public Digital de Păstrare a Datelor (Sistema Público de Escrituração Digital). După ce va fi implementat în totalitate şi integrat de administraţiile fiscale, se estimează că va fi nevoie de o comunicare mai puţin frecventă cu guvernul, ceea ce va avea ca rezultat o reducere a timpului de conformare.
Sistemul va fi supus unui control automat, va elimina o mare cantitate de hârtii şi va reduce timpul conformării la modificările legislative. Sistemul va verifica încrucişat informaţiile şi va identifica greşelile, raţionalizând procesul.
O mare parte a obligaţiilor fiscale şi a procedurilor au trecut deja în mediul electronice pentru contribuabili, în timp ce altele sunt încă în proces de trecere pe online. Autorităţile estimează că întregul proces va dura câţiva ani.
Războiul fiscal
Reforma şi dezvoltarea sistemului brazilian de taxare au fost împiedicate în special de aşa-numitul "război fiscal". Sintagma se referă la conflictul dintre cele 26 de state şi Districtul Federal, unitatea federativă care înconjoară capitala statului, Brasília, în ceea ce priveşte TVA. Actualul sistem necesită schimburi de informaţii şi împărţirea veniturilor din impozite între state.
Rata totală de taxare în Brazilia este de 69%. În România, rata totală de impozitare se cifrează la 44,9%, potrivit raportului Paying Taxes 2011.
A cincea economie a lumii
Fostul preşedinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, declara, la finele anului trecut, că ţara pe care o conduce va deveni a cincea mare economie a lumii până în 2016, potrivit AFP.
Oficialul brazilian a făcut afirmaţia cu ocazia inaugurării lucrărilor unei fabrici Fiat.
"Fiat a avut dreptate alegând nord-estul Braziliei şi, dacă ar fi după mine, chiar dacă aş fi sau nu preşedinte, alte companii se vor înfiinţa în alte state din regiune", a precizat el.
Potrivit lui Luiz Inácio Lula da Silva, "’Brazilia va deveni a cincea economie mondială înainte de Jocurile Olimpice’, care vor fi găzduite de Rio De Janeiro în 2016".
Unde durează cel mai mult să-ţi plăteşti impozitele (ore pe an):
- Brazilia 2.600
- Bolivia 1.080
- Vietnam 941
- Nigeria 938
- Venezuela 864
- Belarus 798
- Chad 732
- Mauritania 696
- Senegal 666
- Ucraina 657
Sursa: Raportului PwC Paying Taxes 2011