Malta este prima țară unde 70% din populaţia adultă a fost vaccinată cu cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19. Ea devine astfel prima ţară din UE care atinge aşa-numita imunitate colectivă. Anunțul a fost făcut luni ministrul maltez al sănătăţii, Chris Fearne, relatează Reuters.
Malta a înregistrat, în medie, trei noi cazuri de COVID-19 zilnice în ultima săptămână, cu o rată a pozitivării testelor de numai 0,2%.
Măsura purtării obligatorii a măştii în spaţiile deschise urmează să fie ridicată începând cu 1 iulie pentru persoanele vaccinate, cu condiţia ca numărul infectărilor să rămână scăzut. De asemenea, de la 1 iunie masca nu va mai fi obligatorie pe plaje.
Malta a ridicat restricțiile de luni
Restricţiile privind funcţionarea sălilor de fitness şi a bazinelor de înot au fost ridicate începând de luni, iar restaurantele pot rămâne deschise până la miezul nopţii, faţă de ora 17:00 până în prezent.
Conform ultimelor date, 42% din populaţia adultă a Maltei a primit şi a doua doză de vaccin. Vaccinarea este deschisă în această ţară pentru rezidenţii cu vârste de peste 16 ani, copiii în vârstă de cel puţin 12 ani urmând să fie vaccinaţi de îndată ce autorităţile sanitare europene vor aproba vaccinurile anti-COVID-19 şi pentru această categorie de vârstă.
România este și ea țara din UE unde campania de vaccinare merge bine. Florin Ciţu a subliniat importanţa organizării de maratoane de vaccinare şi spune că autorităţile trebuie să se concentreze şi pe zonele rurale.
„Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinaţi ca să nu avem probleme cu alte tulpini din India, Anglia. E important să continuăm ce a început şi a mers bine până acum. Trebuie să schimbăm puţin strategia şi să învăţăm din ce a mers bine până în aceste zile.
În primul rând, am văzut că a mers foarte bine când am făcut acele maratoane. Este clar că este nevoie de asemenea acţiuni în fiecare oraş din ţară, în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ să avem astfel de maratoane pentru că se pare că acolo avem cel mai mare succes în ceea ce priveşte campania de vaccinare în aceste momente.”, a spus Cîțu.
„Avem rezultate bune, dacă ne uităm la oraşe sau la zonele urbane, dar, dacă ne uităm la zona rurală, rezultatele nu sunt la fel de bune. Şi aici avem nevoie de soluţii şi de la dumneavoastră şi domnul Gheorghiţă o să vină cu câteva propuneri, ca să putem să aducem vaccinul cât mai aproape de oameni”, a mai declarat, luni, Florin Cîţu.
Sursă foto: Dreamstime