Este una dintre cele mai bogate ţări din lume, locuitorii cheltuie zilnic sume de şapte sau opt cifre, iar cei mai mulţi nu ştiu cum să fugă din ţară.
În fiecare zi venezuelenii cheltuie, sau mai degrabă reglează prin card bancar căci bancnotele nu se găsesc, sume de şapte sau opt cifre pentru a cumpăra orez sau mălai. Suntem o ţară de milionari!’, exclamă dezamăgită Elizabeth Torres după ce a constatat că o cutie de ouă costă trei milioane de bolivari într-o Venezuelă afectată de creşterea accelerată a preţurilor de consum. Eşti milionar pentru că plăteşti milioane însă cu asta poţi cumpăra doar 36 de ouă, spune această pensionară în vârstă de 64 de ani înainte de a constata că salariul minim este de 2,6 milioane pe lună, insuficient pentru a cumpăra acest aliment de bază. Un salariu minim echivalent cu 32 de dolari la cursul de schimb oficial, dar abia un dolar pe piaţa neagră, această realitate reflectă situaţia critică în care se găseşte Venezuela, odată cea mai bogată ţară din America latină graţie imenselor sale rezerve petroliere. În prezent să fii milionar în Venezuela nu înseamnă că nu eşti sărac. Nicolas Maduro, reales până în 2025 cu prilejul unui scrutin contestat de comunitatea internaţională, dă vina pentru această hiperinflaţie pe războiul economic purtat, în opinia sa, de opoziţie care vrea să îl înlăture de la putere.
Însă, în opinia economistului Luis Vicente Leon este vorba mai degrabă de eşecul modelului intervenţionist al statului, care exercită un control asupra schimburilor şi preţurilor, în condiţiile în care rata sărăciei a atins 87% în 2017.
Fug din ţară
Un magistrat brazilian a ordonat duminică închiderea unui punct de trecere a frontierei cu Venezuela, pentru a opri migranţii. Cu toate acestea, luni, sute de venezueleni au trecut în Brazilia, pe jos, deoarece decizia instanţei nu urma să fie pusă în aplicare decât după judecarea unui apel. În ultimii trei ani, zeci de mii de venezueleni au ajuns în Roraima, iar serviciile sociale locale au fost depăşite. Familii venezuelene au fost nevoite să doarmă pe străzi, iar criminalitatea şi prostituţia au crescut. Joia trecută, guvernul statului a decis că venezuelenii care solicită servicii medicale şi sociale trebuie să prezinte paşapoarte valabile – documente pe care mulţi migranţi nu le au. Conform recomandărilor agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), forţele aeriene braziliene au început să transfere migranţii spre alte oraşe din Brazilia. Până acum, au fost preluaţi din Boa Vista, capitala statului Roraima, 820 de venezueleni; zilnic se prezintă la frontieră peste 500, iar mulţi dintre ei nu pot merge mai departe deoarece nu îşi permit cheltuielile. AGERPRES