Mircea Geoană, preşedintele PSD şi candidatul partidului de stânga la alegeri şi premierul Emil Boc au continuat şi în weekend lupta electorală. Segmentul de public ţintit de această dată: pensionarii.
„Adevăraţii prieteni şi parteneri ai pensionarilor suntem noi”, a declarat Mircea Geoană, la Zalău, menţionând că se adresează atât pensionarilor din Zalău cât şi celor peste 5 miloane de pensionari din ţară.
Geoană a propus chiar intoroducerea unei pensii şi pentru femeile care n-au muncit. A argumentat că acestea şi-au făcut datoria faţă de ţară, crescând şi educându-şi copii şi având grijă de gospodării, şi că aceasta le-ar da dreptul la un venit minim garantat.
Preşedintele PSD susţine că pensiile ar trebui indexate în continuare în funcţie de creşterea salariulul mediu pe economie, menţinâmd obiectivul privind atingerea unui punct de pensie egal cu 45% din salariul mediu brut. În condiţiile în care raportul salariaţi/pensionari este de 1 la 1 (excluzând pensionarii din agricultură), ar trebui ca fiecare salariat să plătească contribuţii de 45%, pentru ca sistemul de pensii să nu fie pe deficit. Pentru fiecare salariat se plătesc, în prezent contribuţii sociale de peste 31% din venit (20,8% angajator şi 10,5% angajat).
Discursul lui Geoană s-a mutat apoi către un alt segment numeror al electoratului: bugetarii. Candidatul PSD a declarat că nu este de acord cu aruncarea în stradă a 300.000 de bugetari, din cauză că o astfel de măsură ar afecta 1,5 milioane de persoane (bugetarii şi familiile lor).
Boc: este manipulare
Replica din partea premierului Emil Boc, reprezentant al PDL- principalul adversar al PSD la alegerile prezidenţiale (dacă ne raportăm la procentele din sondaje) a venit instantaneu. Tinţa: sunt criticaţi beneficiarii pensiilor speciale, în condiţiile în care marea majoritate a pensionariilor trăiesc lunar cu venituri băneşti sub 1.000 de lei.
Boc susţine că PSD are interese ascunse pentru care critică reforma pensiilor: vrea să menţină actualele privilegii pentru anumite segmente – printre care parlementarii. Potrivit lui Boc, eliminarea pensiilor privilegiate ar aduce economii anuale la buget între 500 şi 800 de milioane de euro, mult mai mult decât efortul bugetar pentru plata unor pensii minime – 300 de milioane de euro.