Astfel, crescand cererea, au aparut tot mai multe magazine si firme care importa si comercializeaza tot soiul de „animalute”. Implicit, alaturi de acestea, in peisajul comercial autohton s-au ivit si furnizorii de hrana si medicamente, veterinarii specializati in tratarea bolilor oricaror specii de animale, dresori, specialistii in crearea diferitelor habitate pentru animale exotice etc.
Dar ce se poate cumpara in Romania mileniului III? Exceptand clasicele specii de animale prezentate la inceput, gama de animale exotice oferite spre vanzare cuprinde o larga varietate de specii: de la pestii piranha, pana la temutele tarantule. Dar s-o luam mai pe indelete. Pe langa deja desuetii hamsteri, care costa intre 30-80.000 de lei, la moda sunt porcusorii de Guineea si hamsterii pitici de China; preturile variaza – in functie de marime, culoare si… adaos comercial (fara, nu se poate) – intre 60 si 150.000 de lei. Alte atractii din domeniul rozatoarelor sunt iepurasii exotici, chinchilla si tot felul de soricei de pe alte meleaguri.
In materie de „zburatoare” ofertele sunt la fel de numeroase. Spre exemplu, poti cumpara papagali de diverse culori si marimi, cu denumiri care mai de care mai ciudate si la preturi variind intre cateva sute de mii la cateva milioane de lei. Cei mai ieftini papagali sunt perusii: 185-200.000 de lei pe cap de „vorbitor”; un papagal „Nimfa” costa cam 350.000 de lei, unul „Penant” 3,5 milioane, superbul „Rosella” il achizitionezi cu circa 1,3 milioane, papagalul „vrabie” pretuieste 1,6 milioane, iar imperialul Alexander te goleste la buzunare de 5,5 milioane de lei. Dar poate doriti canari! Sunt ceva mai ieftini: intre 400.000 si un milion de lei. Si potarnichile de California au ceva cautare.
Daca sunteti doritori de ceva „taratoare” sau reptile; nu veti fi dezamagiti, deoarece gasiti oportunitati de a cumpara o „gramada” de lighioane cu sangele rece. Daca un banal sarpe de casa – auriu sau cenusiu – te duce la vreun milion de lei, la alte specii, mai bizare si mai periculoase, negocierile sunt recomandabile, fiindca vanzatorii cam urca preturile; oricum, nu sunt prea ieftine nici reptilele, nici gandacii sau alte insecte sud-americane: de la un milion in sus. Dar sa vedem cu ce va puteti „innobila” rezidentialul apartament de bloc: tarantule, scorpioni, pitoni regali (rosii sau albi), pui de caiman, soparle geco, paianjeni parosi, veninosi sau nu, dar cam mari si dezagreabili si… iguane mici, care la vizionare nu prea doresc sa dea vreun semn de viata, lasandu-ti impresia ca sunt din plastic.
Acvaticele sunt cele mai vandute
Ne place sau nu, pestisorii exotici (dar si autohtoni) se vand bine. Diversitatea de marimi, culori, forme, denumiri – de parca am trece in revista loturile reprezentativelor de fotbal sud-americane -, dar si preturi este impresionanta. Si fiindca suntem la animalute iubitoare de apa, trebuie sa amintim simpaticele broscute de Florida, albe sau negre, care costa intre 35 si 75.000 de lei exemplarul, broscutele africane – 25.000 de lei, melcii, pe care dai intre 10 si 25.000 de lei, salamandra de apa face cam 95-100.000, iar broasca testoasa adulta costa pana la 150.000. Si ar mai fi de spus multe, dar consideram suficienta etalarea ofertei. Si fiindca veni vorba de oferta, trebuie evidentiat faptul ca in tara exista numeroase magazine si firme specializate in comercializarea animalelor de casa; iar pentru a nu crea inconveniente prin prezentarea limitata a coordonatelor de contact va indrumam spre consultare „Pagini Aurii”, unde mai gasiti si comercianti de hrana pentru animale si firme farmaceutice si veterinare care va ofera medicamente si asistenta pentru proaspetii dvs. prieteni. Totusi, este bine sa stiti ca si aceste auxiliare – absolut necesare – costa ceva: coliviile valoreaza intre 150.000 si 2-3 milioane de lei, dozatoarele pentru apa sau hrana granulara costa 20-30.000 de lei, acvariile se achizitioneaza, in medie, cu 3.500 lei/litru, custile, in functie de marime si complexitatea aranjamentelor interioare se vand cu minim 500.000 si maxim trei milioane de lei. Apoi ar mai fi de cumparat tot felul de decoratiuni interioare si elemente florale – naturale sau artificiale – care sa creeze habitatul obisnuit al animalelor, termometre, surse de lumina in diferite spectre (solar, marin, reptilian etc.), jucarii si alte „nimicuri” absolut necesare pentru ca noii membrii ai familiilor dvs. sa se simta bine. Un singur exemplu: pentru un amator de pestisori la domiciliu, minima investitie este de 100.000 de lei (un peste de 20-30.000 si un bol pentru apa), iar pentru un pasionat inveterat, suma se poate ridica pana la 30 de milioane de lei.
Tarantula sau piranha ?
7 iunie 2001, 12:00
Ultima modificare în 7 iunie 2001, 15:00
Astfel, crescand cererea, au aparut tot mai multe magazine si firme care importa si comercializeaza tot soiul de "animalute". Implicit, alaturi de acestea, in peisajul comercial autohton s-au ivit si furnizorii de hrana si medicamente, veterinarii specializati in tratarea bolilor oricaror specii de animale, dresori, specialistii in crearea diferitelor habitate pentru animale exotice etc.Dar ce se poate cumpara in Romania mileniului III? Exceptand clasicele specii de animale prezentate la inceput
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook