Târg în comuna natală a lui Ilie Bolojan, în ziua în care acesta a devenit președinte interimar al României
Publicația Bihoreanul a stat de vorbă cu consătenii săi, iar niciunul dintre aceștia nu l-a vorbit de rău.
Oamenii îl descriu ca fiind o persoană serioasă încă din perioada școlii, ambițios, consecvent și muncitor. De-a lungul anilor, Bolojan a ajutat-o pe mama sa ori de câte ori a avut ocazia, lucrând la sapă, la coasă sau curățând șanțul din fața casei.
Localnicii sunt convinși că Ilie Bolojan nu este „cu nasul pe sus” și că va face treabă, așa cum a făcut și la Oradea. Aceștia sunt revoltați de „minciunile și răutățile” care circulă despre el, mai relatează Bihoreanul.
La piața din Vadu Crișului, amenajată ca în fiecare zi de miercuri pe malul Crișului Repede, aproape de Primăria comunei, găseai mere, haine ieftine, multe dintre ele second-hand, cartofi, unelte pentru grădinărit, lapte, încălțăminte la prețuri accesibile, brânză și pături. Acestea formau „decorul” și „recuzita” târgului local, mai scrie sursa citată.
Câteva zeci de oameni, veniți „de pe sate”, se străduiau să-și vândă marfa modestă, în timp ce alții încercau să obțină cel mai bun preț prin târguire. Printre ei, unii discutau despre politică, plângându-se de scumpirea vieții, pensiile mici și, mai ales, de haosul din țară, pe care îl considerau sursa tuturor problemelor.
Totuși, aceiași oameni se simt mândri că, la vârful țării, a ajuns un consătean de-al lor, considerându-l un exemplu al succesului obținut prin muncă și ambiție.
Consătenii lui Ilie Bolojan au numai lucruri bune de spus despre el
Un fost mecanic auto, care îl cunoaște pe Ilie Bolojan de peste 30 de ani și i-a cunoscut și tatăl, tot Ilie, fost mecanic de locomotivă, a povestit reporterilor că îl consideră pe acesta „un om de caracter, un om serios”. El apreciază faptul că Bolojan își vizitează mama de câte ori poate și nu se sfiește să pună mâna pe unelte pentru a lucra în curte, în grădină și în fața casei, chiar pentru a curăța șanțul.
De asemenea, îl apreciază pentru că nu este „cu nasul pe sus”, chiar dacă a ajuns să ocupe funcții tot mai importante, demonstrând mereu că „are cei 7 ani de acasă”.
Un alt localnic din Birtin, care a cunoscut familia Bolojan și a fost coleg de muncă la CFR cu bătrânul Ilie Bolojan, este și el încântat că, deși consăteanul său a avansat treaptă cu treaptă în funcții, a rămas mereu „un om respectabil” și niciodată nu i-a disprețuit pe cei din mijlocul cărora a plecat. Mai mult decât atât, el apreciază faptul că Bolojan a încercat întotdeauna să fie de ajutor, „cel puțin cu o lămurire”, cu un sfat, atunci când nu a putut să ajute în alt mod.
Teodor Lup, fost primar ţărănist al comunei Vadu Crişului între 1992 și 1996, își amintește de Ilie Bolojan din perioada în care acesta era tânăr consilier local în Aleșd. Lup povestește că Bolojan se remarca prin meticulozitatea cu care se pregătea, întotdeauna asigurându-se că este la curent cu legislația, pentru a putea susține inițiativele în Consiliu.
Dezinformările care circulă despre Bolojan, demontate de realizările sale
Acesta îl descrie pe Ilie Bolojan ca fiind un „băiat bun, cinstit, corect” și este convins că „va face treabă” și la București, deoarece este o persoană tenace.
„E un om care își ține cuvântul și, când își propune ceva, realizează, și așa va fi și la București. Cine nu se va adapta stilului său, n-are șanse… Trebuie să se alinieze stilului serios și hotărât pe care îl are el”, a spus fostul primar.
La fel ca alții, și el este surprins de dezinformările care circulă despre Bolojan, precum că ar fi furat un TIR în tinerețe, chiar din Germania, sau că nu ar fi patriot. El consideră că aceste afirmații sunt desființate, în primul rând, de rezultatele obținute de Bolojan în funcțiile pe care le-a ocupat.
„Ăștia de la București vorbesc nedocumentați. Ar fi cazul, în primul rând, să vadă ce a realizat aici, pentru că niciun oraș din România nu a avut dezvoltarea pe care a avut-o Oradea sub administrația Bolojan”, a subliniat fostul edil al comunei.