Spitalul de Urgenţă Regional Târgu Mureş care a preluat Institutul de Boli Cardiovasculare nu va mai opera de la 1 octombrie niciun copil cu probleme cardiace, a declarat într-o conferinţă de presă, prof. dr. Radu Deac.

Potrivit acestuia, în fiecare an erau operaţi pentru probleme cardiovasculare aproximativ 300-350 de copii şi nou-născuţi. Deac a acuzat decizia fostului Guvern Boc privind fuziunea celor două unităţi medicale, din martie anul trecut. "Este o treabă facută în 15 ani, care a fost distrusă dintr-un condei", a precizat prof.dr. Radu Deac.

Cum copiii cu malformatii congenitale nu mai pot fi operați în niciun alt spital din România, o parte dintre ei au fost duși în străinătate pentru a fi tratați, însă costurile sunt foarte mari și sunt suportate tot mai greu de CNAS, care trebuie să deconteze astfel intervenții și mai scumpe. "Am auzit ca în 2010 au fost tratați în clinicile din străinătate șase copii cu malformații cardiace și nu-mi vine să cred suma care a fost plătită, de șase milioane de euro. Cu acesti bani se făcea o unitate nouă de sus pana jos, cu dotări și cu tot", susține prof. Deac.
Anual, se nasc aproximativ 950 de copii cu cardiopatii congenitale, dintre care circa 350 erau operați la Târgu-Mureș.