După câteva săptămâni mohorâte, zilele însorite care încheie această săptămână au încurajat dorinţa de călătorii a românilor, veniţi în număr ,,impresionant' la TTR, cu trolere, mai mici sau mai mari, cu rucsacuri sau cu pungi de supermarket.
Cifrele de start sună bine: la târg au anunţat participarea 280 de companii din 24 de ţări care expun pe 16.000 de metri pătraţi.
,,Ediţia din acest an a Târgului de Turism al României -TTR este foarte animată: am văzut aici foarte multe companii de turism, hoteluri, asociaţii de promovare turistică ambasade, tot felul de entităţi din industria turismului, jucători din industria turismului, cu oferte care mai de care mai îmbietoare. Am văzut reduceri de 50%, am văzut vacanţe gratuite oferite la tombolă, am văzut reduceri de până la 70% pentru primii cumpărători de pachete turistice', arată Adrian Voican, director general Bibi Touring Touroperator.
La momentul la care Garda Cetăţii Alba Carolina dădea onorul oficialilor prezenţi, în multe standuri primele mii de euro din vânzări fuseseră deja încasate.
'Fac apel către naţiunea română: Ţară, Ţară vrem turişti! Vom aştepta turiştii cu faleza refăcută, cu plaje luminate ca la Rio, cu spectacole ce n-a văzut Parisul…..veniţi la vară la Mamaia pentru un strop de fericire de care avem nevoie cu toţii', afirmă Radu Mazăre, care a venit costumat în 'regele carnavalului' şi însoţit, după cum a precizat, de 'cele mai frumoase 20 de fete din România'.
Staţiunea Mamaia a fost promovată la Târgul de Turism al României în stilul carnavalurilor braziliene, primarul Constanţei, Radu Mazăre, fiind 'regele carnavalului' în show-ul de prezentare.
,,O puternică cotă de piaţă văd că a avut-o turismul românesc. De altfel, conform statisticilor, 80% dintre turiştii din staţiunile autohtone sunt români şi numai 20% străini. Aşa stând situaţia, ar fi bine ca şi bugetele de promovare să se îndrepte spre păstrarea acestor turişti. E foarte bine să ne îndreptăm către turişti din lumea largă dacă suntem competitivi, dar să nu neglijăm care sunt turiştii noştri de zi cu zi, de an cu an pentru că sunt foarte multe alte destinaţii turistice care ştiu să facă mai bine decât noi marketing de promovare şi vânzări. Ca vânzări, cred că sunt cam în aceeaşi parametri ca la ediţia din primăvara anului trecut. Multe vânzări se vor finaliza, însă, săptămâna viitoare, în agenţii, după ce oamenii vor studia mai bine ofertele acasă, în familie. Ceea ce pot să spun este că vânzările au fost mai mari decât ne-am aşteptat noi în ianuarie-februarie, datorită ofertelor de tipul early booking', subliniază Adrian Voican.
La standul Malta Travel, vizitatorii sunt invitaţi la o şedinţă interactivă de geografie, ilustrată grafic pe corpul uman. Harta Maltei dar şi atracţiile turistice ale arhipelagului maltez au fost pictate 'în direct' de make-up artist Ramona Diniţă, într-o sesiune specială de bodypainting dedicată în exclusivitate vacanţelor.
,,Ediţia din acest an vine cu o diversitate mai mare de destinaţii. Observ că tot mai multe agenţii vin cu destinaţii proprii noi, programe noi, cu o prezentare inovativă, atât ca stand cât şi ca mod de concepere al cataloagelor. Există, chiar şi la nivel de circuite multe noutăţi. Am văzut mulţi mai mulţi turişti interesaţi de circuitele culturale comparativ cu alte ediţii, nu mai vin majoritar la târg pentru vacanţe tip sejur. Lumea este din ce mai interesată de ofertele early booking. Mare parte a publicului vizitator, numeric cu mult peste ediţiile anterioare, a venit de două ori la târg, o dată să ia oferte pentru a le studia acasă, a doua oară pentru a cumpăra', a declarat, pentru AGERPRES, Traian Bădulescu, consultant în turism.
Grecia a fost, după cum estimaseră majoritatea operatorilor din turism, destinaţia cea mai cumpărată, urmată de România, Turcia, Spania.
,,Am vândut vacanţe de aproximativ 1,2 milioane de euro, majoritatea în insulele Greciei, dar a mers bine şi România. Mulţi vizitatori au venit să îşi ia pliantele să le studieze acasă în linişte. De aceea am hotărât să prelungim cu o săptămână oferta de preţuri din târg', a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Pandel, preşedinte fondator al agenţiei de turism Christian Tour.
Pentru croaziere, românii preferă Mediterana Centrală şi de Vest, Mediterana de Est, Fiordurile norvegiene, Scandinavia şi Tările Baltice, Caraibe sau America de Sud.
,,Preţul mediu al unei croaziere cumpărate de români este de 1.400 euro/familie cu 2 persoane, cu taxe incluse, fără costurile cu deplasarea la îmbarcare, tips şi alţi bani de buzunar. De altfel, piaţa românească de croaziere este în creştere, în 2013 înregistrându-se o valoare de circa 10 – 12 milioane de euro. Anul trecut, au urcat la bordul navelor de croazieră circa 9.000 de români care şi-au cumpărat vacanţa printr-o agenţie de voiaj autohtonă', a explicat Ioan Basea, director general Croaziere.net.
Familia de suricate de la Christian Tour a atras mulţi vizitatori în stand, la fel ca şi îndemânaticii mânuitori de îngheţată de la standul agenţiei Kusadasai.
,,Standurile sunt mai vii, mai animate, aşa cum trebuie să fie atmosfera de vacanţă. Şi consiliile judeţene au început să vină cu standuri personalizate. Cel mai bun exemplu este Iaşiul care a venit cu o promovare în forţă. A atras atenţia a sute de vizitatori, dar şi admiraţia profesioniştilor. Agenţiile de turism mari s-au întrecut practic în personalizarea standurilor', a mai spus consultantul în turism Traian Bădulescu.
Pentru amenajarea unui stand personalizat, patronii agenţiilor au cheltuit între 20.000 şi 30.000 de euro.
,,Pe modelul Senior voyage, am lansat un nou produs, FamilyMoment, pentru familiile cu copii, produs bine apreciat la târg. Cum până în prezent cei mai fideli turişti ai agenţiei noastre sunt seniorii, credem că prin acest nou program ne vom fideliza şi segmentul de familii cu copii. Pachetul de vacanţă mediu vândut la târg a fost de 500 de euro de persoană. De la Christian Tour, cei mai mulţi au optat pentru vacanţe cu reduceri de 50% la Halkidiki, de la 49 euro/persoană/sejur, la Praga, de la 34 de euro/persoană/sejur, în Lefkada sau pe Riviera Olimpului. Pentru cei care preferă vacanţele în grupuri mai mari, le-am dedicat oferta A 10-a persoană merge gratuit. Astfel, o persoană are la dispoziţie nouă zile în care trebuie să aducă nouă prieteni pentru ca ea să meargă gratis în vacanţă. Oferta se aplică pentru destinaţiile Chania, Lefkada, Kefalonia, Kos, Rodos, Corfu, Bodrum', a mai precizat Cristian Pandel.
,,Am venit aici să cumpăr o vacanţă în Grecia, dar am găsit oferte atât de tentante încât am luat pliante, merg să mă consult cu soţia şi revin mâine să cumpăr', îmi spune un domn, în timp ce ,,seniorii' se consultă telefonic, mulţi făcând referiri la impresiile auzite în târg.
Pe de altă parte, conform unui studiu Mercury Research publicat chiar în prima zi a Târgului de Turism al României, 22% dintre românii cu vârsta de peste 18 ani nu au fost în vacanţă în 2013, iar estimările pentru acest an sunt de creştere a acestui fenomen.
,,22% dintre români nu şi-au programat vacanţa în 2013, în timp ce pentru acest an doar jumătate dintre cei chestionaţi au declarat că intenţionează să meargă în concediu într-o destinaţie turistică, iar o treime îşi planifică următoarea vacanţă abia pentru 2015', spun cei de la compania de cercetare.
Captivă în realitatea vânzătorilor de vise pe meridianele lumii, vreau să nu cred în aceste sondaje reci.
'30% mai mare participarea publicului comparativ cu primăvara anului trecut. Am remarcat animaţia foarte mare a târgului, fiecare stand prezintă tot felul de imagini, un adevărat bombardament de imagini şi sunete, în afară de bombardamentul de informaţii, pliante. Şi cei mai mulţi nu au fost vânători de pliante, sunt oameni chiar interesaţi să cumpere după ce găsesc oferta care li se potriveşte', spune, după patru zile de târg, Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismului Românesc.
Romexpo raporta, după ediţia de primăvară din 2013, un număr de peste 30.000 de vizitatori.
,,Din păcate, pentru patronatele din turismul românesc acest târg nu este concludent deoarece se referă la turismul extern, ceea ce ne arată că trebuie să ne înfiinţăm propria agenţie de turism care va promova numai România. Probabil că asta se va întâmpla la târgul din 2015. Vom veni, atunci, cu propria agenţie care să vândă spectaculos România', precizează Răducan.
După patru zile de târg, gândesc că suntem o piaţă bună pentru operatorii de turism care au venit la Bucureşti din Austria, Marea Britanie, Macedonia, Israel, Bulgaria, Muntenegru, Croaţia, Turcia, Grecia, Ucraina, Italia, Polonia, Cipru, Serbia, Cehia, Moldova, Ungaria, Iordan, Olanda, China, Maroc, Malaezia, Egipt.
SURSA: Agerpres