Se mai organizează târgurile de Crăciun? Primăriile nu au voie să arunce cu banii pe fereastră

Marcel Boloș

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Se mai organizează târgurile de Crăciun? Primăriile nu vor mai avea voie să arunce cu banii pe fereastră cu ocazia Sărbătorilor de iarnă care bat la ușă. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș spune că totul trebuie să se încadreze în limitele decenței.

Marcel Boloș anunță sărbători de iarnă … decente

S-a terminat cu serbările grandioase organizate de primării de Sărbători. Măsurile fiscal bugetare luate de Guvern nu mai permit municipalităților să arunce cu bani pe organizarea evenimentelor de Crăciun.

În acest sens, ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat că proiectul de ordonanță spune clar că evenimentele de sfârșit de an se pot derula în limita mediei plăților din cursul anului. mai pe scurt, primăriile vor putea să împodobească un brad și să dea niște cadouri copiilor nevoiași. Dar cam atât și totul, în limita decenței.

„Am pus acest lucru pentru că este de domeniul normalității un pom de Crăciun. Cadouri pentru copii sărmani, organizarea în condiții decente a sărbătorilor de iarnă să poată să fie derulate. Și, totuși, sfârșitul de an, cu evenimentele care sunt parte din viața noastră cotidiană, trebuie să aibă o limită. Sunt, să nu uităm, exemple de autorități publice locale – și le felicit public pe această cale – care aceste evenimente le externalizează prin licitații.

Și cei care câștigă licitația nu încasează niciun leu de la primărie. Ci din modul în care se organizează această activitate își recuperează cheltuielile. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi.

E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depășească 10.000 lei sau diferite figurine cu tot felul de luminițe pe ele să aibă prețuri exorbitante. Eu nu spun că toată lumea procedează la fel, să nu se înțeleagă acest lucru, dar spun că trebuie să avem totuși o decență pentru a nu fi în situația aceea în care, așa cum am discutat mai înainte, deși ne aflăm într-o situație extrem de dificilă pentru țară, să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situația dificilă prin care trecem, să nu avem aceste sfidări ale bunului simț într-o perioadă grea pentru țara noastră” a declarat ministrul.

Primăriile trebuie să caute donații și sponsorizări

Mai mult de atât, Marcel Boloș a spus că obișnuitele concerte de Revelion se vor putea organiza dacă au în componenta de plăți media. La acestea se pot adăuga diverse donații și sponsorizări care să completeze sumele pentru organizarea acestor concerte. Boloș a subliniat că aceasta componentă publică, de plată din fonduri publice, nu poate să depășească media cheltuielii din cursul anului. Adică, și aici, este vorba despre decență.

În cazul acestor evenimente, dacă au fost semnate pe sume consistente, dar nu au fost plătite, Boloș a explicat că totul trebuie făcut în aceleași condiții. Adică, plățile pot să aibă loc la nivelul mediei lunare din cursul anului. Pe partea de sursă de finanțare publică. El a adăugat că pe diferența de valoare se identifică donații, sponsorizări și alte tipuri de surse de finanțare. Sau, dacă nu este posibil acest lucru, atunci sunt mecanismele contractuale de adiționare a contractului. La noua realitate impusă de ordonanță, adică, acele cheltuieli dacă sunt peste media din cursul anului, se face act adițional.

„Este bază legală aprobată prin ordonanța de urgență și se revine cu cheltuiala în limitele normalului. Este o situație extrem de simplă și cu puțină bunăvoință se poate rezolva fără niciun fel de problemă” a mai spus Boloș.