După tradiția din Vest, an de an, centrele marilor orașe atrag zeci de mii de vizitatori la târgurile de Crăciun. Câștigul este al comercianților care își vând mărfurile, al clienților care își aleg cadouri unice, dar și al orașelor care își schimbă fața
Originare din Germania, sudul Tirolului sau Alsacia, târgurile de Crăciun au acaparat întreaga Europă, în ultimii ani, și România. În mijlocul orașelor, străduțe întregi sau piețe unde se sărbătorește Crăciunul – timp de o lună de zile – îmbie cu diferite exponate și evenimente, care atrag mai mult de un milion de vizitatori într-o capitală europeană și zeci de mii într-un oraș mare din România.
Dacă ne referim la Europa, cele mai frumoase târguri de Crăciun se desfășoară la Viena, Nürnberg sau Praga. Dacă privim către România, cele mai spectaculoase sunt cele de la Sibiu, Cluj-Napoca, din Bucovina sau Brașov. De curând, și Bucureștiul a fost cuprins de „spiritul Crăciunului“ și face concurență târgurilor organizate în țară. Mii de becuri colorate, ghirlande luminoase, căsuțe de lemn, toate amplasate în centrul Capitalei. Toată „nebunia“ va începe pe 6 decembrie, odată cu aprinderea beculețelor ornamentale pe arterele principale ale orașului. Bucharest Christmas Market este amplasat în Piaţa Universităţii, pe esplanada cu statui, şi are în program, pe lângă târgul propriu-zis, un program artistic ce reuneşte grupuri de colindători şi ansambluri folclorice din toate zonele ţării.
Programul evenimentului include concerte susţinute de diferiți artişti. „Îmi închipui că sunt mii, milioane de luminiţe. Facem concurenţă stelelor. (…) Vom avea şi târguri. Unul va fi pe trotuarul din faţa magazinului Unirii, mergând pe toată lungimea. O să fie târgul de la Piaţa Universităţii şi or să mai fie şi în Parcul Herăstrău, organizate de primării. Apoi, din 5-6 ianuarie, se strânge tot şi intrăm în normalitate“, a spus Sorin Oprescu, primarul Capitalei.
Sibiu, cel dintâi
Poate cel mai frumos târg de Crăciun din România este la Sibiu. Lecția europeană învățată de acest oraș de-a lungul anului 2007, când a fost desemnat Capitală Europeană Culturală, se remarcă cu fiecare eveniment ce se desfășoară în acest oraș. De șapte ani, sărbătorile de iarnă în Sibiu au alt farmec. Târgul de Crăciun de aici a fost inaugurat la finalul lui noiembrie, în prezența miilor de sibieni și a turiștilor veniți să asiste la spectacolul pregătit în centrul orașului, și rămâne deschis până la începutul lunii ianuarie. Târgul amenajat în Piața Mare este un proiect cultural inițiat de Fundația Au-Ro Austria Pro Romania și Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei, în parteneriat cu municipalitatea sibiană. Alături de Târgul de Paști și CibinFest, Târgul de Crăciun a fost introdus deja în pachetele turistice oferite de hotelierii Sibieni, principalul scop al evenimentului fiind promovarea turistică a orașului. Astfel, un pachet complet care include cazare pentru două nopți la Ibis, ghidaj în centrul istoric al orașului, un voucher de intrare la patinoarul din incinta Târgului de Crăciun și un cadou-surpriză costă 69 de euro. Un alt târg cu tradiție este cel din Timișoara. Anul acesta, căsuţele vor fi amplasate în Piaţa Victoriei, iar reprezentanții primăriei promit un târg mai atrăgător decât cel de anul trecut.
Obiceiurile și tradițiile din Moldova pot fi mai bine cunoscute publicului larg la târgul de sărbători de anul acesta de la Iași, unde se dorește organizarea unui târg similar celui de la Viena. Intenții de realizare a unor târguri precum cele din străinătate au și autoritățile din Cluj-Napoca (buget de 45.000 de euro pentru acest eveniment), și Constanța.
45.000 de euro este bugetul alocat de Primăria Cluj-Napoca pentru organizarea târgului de Crăciun. Suma nu include și banii pentru concertele ce vor avea loc de sărbători
Acest articol a apărut în ediţia print numărul 48 a revistei Capital din săptămâna 2-8 decembrie 2013