Se interzic târgurile de Crăciun în România? Verdictul lui Marcel Ciolacu
Se interzic târgurile de Crăciun în România? Premierul Marcel Ciolacu a lămurit definitiv această controversă.
El spune că noua ordonanţă de urgenţă care prevederi reducerea cheltuielilor NU prevede o astfel de măsură.
Târgurile de Crăciun sunt evenimente care aduc venituri, astfel că nu sunt motive pentru a le interzice.
„Vor exista. Nu interzice nimeni”, a răspuns Marcel Ciolacu când a fost întrebat de jurnalişti, sâmbătă, despre o eventuală interzicere a târgurilor de Crăciun din ţara noastră.
Jurnaliştii veniţi la Târgul Indagra, acolo unde premierul a mers sâmbătă, l-au întrebat punctual şi despre târgul ce ar urma să fie organizat în Bucureşti.
Prim-ministrul a subliniat că astfel de târguri aduc venituri, după cheltuielile iniţiale făcute de primării.
„Eu sunt foarte interesat dacă cel de la New York se va ţine…
Oameni buni, târgurile de Crăciun, cum sunt cel de la Craiova, aduc venituri bugetului, nu cheltuieli. Sunt nişte cheltuieli iniţiale, cum se face în toată lumea, şi oamenii de aici care vând, ei au făcut o cheltuială şi pe urmă vin.
Sunt ferm convins că, de exemplu, de Crăciun, în Bucureşti va exista un târg de Crăciun, dar prin închiriere, prin taxele luate de municipalitate, vor aduce venituri. Despre ce vorbim?”, a declarat Marcel Ciolacu.
Vor fi interzise, în schimb, alte cheltuieli
Şeful Guvernului a indicat faptul că statul a interzis alte cheltuieli ale autorităţilor. E vorba despre cele care chiar nu îşi au o justificare în acest moment.
„Nu consider că e normal ca într-o comunitate cu 500 de locuitori să cheltuim pe beculeţe 100.000 de euro. Aici a intervenit statul român şi mi se pare corect.
Dar să nu confundăm lucrurile şi să nu picăm… n-am nicio problemă, când se interzice Târgul de Crăciun de la Viena, o să îl interzic şi eu pe cel din Bucureşti”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Explicaţiile venite şi de la Marcel Boloş, cu o zi în urmă
Despre acest subiect a vorbit vineri şi Marcel Boloş, ministrul Finanţelor. El a explicat că proiectul de ordonanță spune clar că evenimentele de sfârșit de an se pot derula în limita mediei plăților din cursul anului.
Pe scurt, primăriile vor putea să împodobească un brad și să dea niște cadouri copiilor nevoiași. Dar cam atât și totul, în limita decenței.
„Am pus acest lucru pentru că este de domeniul normalității un pom de Crăciun. Cadouri pentru copii sărmani, organizarea în condiții decente a sărbătorilor de iarnă să poată să fie derulate.
Și, totuși, sfârșitul de an, cu evenimentele care sunt parte din viața noastră cotidiană, trebuie să aibă o limită. Sunt, să nu uităm, exemple de autorități publice locale – și le felicit public pe această cale – care aceste evenimente le externalizează prin licitații.
Și cei care câștigă licitația nu încasează niciun leu de la primărie. Ci din modul în care se organizează această activitate își recuperează cheltuielile. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi.
E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depășească 10.000 lei sau diferite figurine cu tot felul de luminițe pe ele să aibă prețuri exorbitante.
Eu nu spun că toată lumea procedează la fel, să nu se înțeleagă acest lucru, dar spun că trebuie să avem totuși o decență pentru a nu fi în situația aceea în care, așa cum am discutat mai înainte, deși ne aflăm într-o situație extrem de dificilă pentru țară, să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situația dificilă prin care trecem, să nu avem aceste sfidări ale bunului simț într-o perioadă grea pentru țara noastră”, a precizat Marcel Boloş.