„Nu există un plan în momentul de faţă, că nimeni nu a făcut încă un plan la nivelul UE, dar a început să se discute chestiunea aceasta şi, având în vedere ciclicitatea evoluţiei economiei, e foarte posibil ca o astfel de criză să apară. În astfel de condiţii e bine să fii pregătit, să nu fii luat prin surprindere şi va trebui să discutăm cu specialiştii noştri pe care îi avem în domeniul economiei şi finanţelor, avem un coleg care este secretar de stat la Ministerul de Finanţe, va trebui să discutăm şi cu alţi analişti economici şi, în funcţie de asta, vom stabili, dacă este nevoie, şi un plan de măsuri, care poate să presupună diminuarea deficitului bugetar. Diminuarea deficitului bugetar se poate face nu neapărat prin reducerea unor cheltuieli, s-ar putea să nu facem cheltuieli suplimentare faţă de cele din prezent. Deci, avem în vedere mai multe opţiuni, nu există neapărat acum ştirea ‘Guvernul pregăteşte tăieri bugetare’, că nu cred că va fi nevoie”, a declarat Tăriceanu, marţi, după şedinţa Birourilor Politic Executiv şi Politic Central ale ALDE.
El a adăugat că, în momentul de faţă, când abia începe să se discute despre această problemă, „primul lucru este să conştientizăm acest risc, aşa cum probabil fac şi alţii, (…) şi trebuie să ne pregătim şi noi”.
Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că, în condiţiile apariţiei unei crize economice, nu e obligatoriu „să funcţionăm tot cu un deficit de 3%”.
„Nu e obligatoriu ca în perioada următoare să funcţionăm tot cu un deficit de 3%, putem să funcţionăm cu un deficit mai mic. Eu v-am enunţat problema de principiu, apoi măsura concretă trebuie luată pe baza unei analize, pe care noi nu avem aici posibilitatea să o facem, dar ca oameni responsabili de decizia politică trebuie să avem în vedere aceste lucruri şi o discuţie în mediul financiar-economic este necesară pe acest subiect”, a mai spus Tăriceanu. AGERPRES