Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, la o dezbatere organizată de PNL privind relansarea economiei, că nu-i sfătuieşte pe oamenii de afaceri să ia credite la nivelul actual de dobândă. "Cred că am putea să structurăm pe trei direcţii modalităţile de acţiune pentru redresarea economică de care România are nevoie. În primul rând, m-aş referi la sistemul bancar. (...) Pentru că aici sunt oameni de afaceri, aş avea îndrăzneala să spun că aş sfătui or
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, la o dezbatere organizată de PNL privind relansarea economiei, că nu-i sfătuieşte pe oamenii de afaceri să ia credite la nivelul actual de dobândă.
„Cred că am putea să structurăm pe trei direcţii modalităţile de acţiune pentru redresarea economică de care România are nevoie. În primul rând, m-aş referi la sistemul bancar. (…) Pentru că aici sunt oameni de afaceri, aş avea îndrăzneala să spun că aş sfătui orice om de afaceri din ţara noastră astăzi să nu ia un credit la acest nivel de dobândă, pentru că orice plan de afaceri nu va putea să fie dus la îndeplinire cu acest nivel extrem de ridicat”, a susţinut Tăriceanu.
El a menţionat că „nivelul dobânzilor face ca sistemul bancar să nu-şi poată îndeplini funcţia vitală, şi anume finanţarea economiei”.
„A doua direcţie este economia reală şi a treia direcţie este pachetul de măsuri fiscale. Şi la nivelul UE a existat o largă şi o deplină disponibilitate pentru aplanarea sistemului bacar şi cu toţii au convenit că trebuie luate măsuri pentru a ajuta economia reală. Trebuie să înţelegem că o degradare şi mai amplă a mediului economic poate să ducă la tensiuni sociale şi mai mari şi chiar la explozii sociale”, a mai spus fostul premier.
El a subliniat că „Guvernul trebuie să-şi asume rolul de a face investiţii în infrastrucutură, nu cu referire exclusivă către infrastructura de transport, pentru că astăzi mediul privat nu are capacitatea de a investi”.
„Criza economică l-a dus într-o atare situaţie încât este evident că, în acest moment, cei care trebuie să asigure fondurile de investiţii sunt cei care sunt decidenţi în sectorul public. Aşa se întâmplă în toată lumea”, a spus Tăriceanu, invocând necesitatea ca actuala putere să aibă în vedere măsurile propuse de PNL privind păstrarea locurilor de muncă.
Potrivit fostului premier liberal, un al treilea segment este legat de politicile de reformă fiscală, Tăriceanu criticând introducerea sistemului forfetar, pe care l-a calificat drept un „exemplu clar de aberaţie economică patentată de actualul Guvern”, susţinând că în acest fel România funcţionează cu două sisteme fiscale.
El a reafirmat că va face un demers la Curtea Europeană de Justiţie, împreună cu Eugen Nicolaescu, împotriva impozitului forfetar.
„Nu putem să lăsăm actualul Guvern să meargă mai departe cu aceste măsuri aberante şi trebuie o acţiune fermă, pentru că altfel vom constata că România rămâne probabil ultima ţară în Europa unde se produce revenirea economiei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
El le-a cerut participanţilor la eveniment să nu înţeleagă demersul PNL ca o dezbatere privind relansarea economiei prin prisma campaniei electorale, ci ca un eveniment impus de faptul că „fiecare stat responsabil are obligaţia adoptării unor măsuri coerente şi eficace pentru relansarea economică”.
SURSA: Mediafax