"O serie de analize făcute, şi aici o să mă refer cu precădere la BNR, au fost încă de anul trecut anunţate aşteptări inflaţioniste în prima parte a anului, mai precis în primele luni ale anului, după care va urma o scădere a inflaţiei, deci ceea ce se întâmplă este conform previziunilor avansate şi nu cred că sunt lucruri care să fie alarmante. Cred că inflaţia pe o lună nu este definitorie pentru evoluţia inflaţiei pe întreg anul, am convingerea că acest puseu inflaţionist se va domoli pe măsură ce vom avansa în acest an. Nu văd raţiuni persistente pentru ca România să aibă o cotă înaltă de inflaţie", a precizat Tăriceanu, la Parlament, răspunzând unei întrebări pe această temă.
Cât priveşte posibilitatea ca inflaţia să fi crescut şi din cauza majorărilor salariale, preşedintele Senatului a susţinut că acest lucru ar fi fost posibil dacă acest indicator ar fi fost la nivelul majorărilor salariale.
"Dacă inflaţia ar fi fost la nivelul majorărilor salariale, atunci probabil că am fi putut spune aşa ceva. Având în vedere că majorările salariale au fost foarte mari anul trecut, inflaţia nu are cum să anuleze aceste majorări", a punctat Tăriceanu.
El a adăugat că, în calitate de preşedinte al Senatului, este deschis la o discuţie cu guvernatorul BNR pe tema inflaţiei, dacă acesta doreşte, dar a menţionat că acest subiect îl va aborda preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cu Mugur Isărescu.
"Dacă guvernatorul Băncii Naţionale doreşte să facă o discuţie cu mine, în calitate de preşedinte al Senatului, sunt oricând deschis, dar cred că acesta este un subiect care, dacă preşedintele Camerei l-a ridicat, îl va discuta cu domnul Isărescu la momentul respectiv şi cred că cel mai bine ar fi ca această problemă a discuţiei legată de inflaţie să fie pe latura executivă, adică pe latura Guvernului", a afirmat Tăriceanu.
Şeful Senatului a mai precizat că majorările salariale vor rezolva o problemă acută a economiei României – migraţia forţei de muncă.
"Politica monetară o face BNR-ul, sigur că are o responsabilitate în această privinţă şi BNR-ul. Politica fiscală şi politica salarială le face Guvernul. O să auziţi şi punctul de vedere al domnului Isărescu, care spune deseori, şi am să-l citez, că de inflaţie nu a murit nimeni. Pe de altă parte, eu consider că România nu poate să rămână în continuare o ţară care să fie furnizoare de forţă de muncă ieftină. Deci, majorările salariale pe care le-am decis urmează să rezolve o problemă acută a economiei şi a ţării, şi anume migraţia forţei de muncă. Dacă vom rămâne cu salarii scăzute, atunci nu trebuie să ne mai jelim că pleacă doctorii, asistentele medicale, că pleacă ingineri, specialişti de IT, profesori, muncitori calificaţi. Trebuie să ne hotărâm ce vrem. Sigur că o majorare a salariilor poate să ducă la un anumit puseu inflaţionist, dar eu cred că noi trebuie să avem în vedere creşterea salariilor în aşa fel încât pentru cei care sunt încă în ţară să nu mai existe tentaţia de mai pleca în străinătate, iar pentru cei care au plecat în străinătate să existe tentaţia de a se reîntoarce în România, unde există criză pe piaţa forţei de muncă", a explicat Tăriceanu.
AGERPRES