El a amintit că în timpul preşedintelui Ion Iliescu "s-a produs o reconciliere" prin care Familiei Regale i s-a permis revenirea în România, li s-a acordat drept de folosinţă pentru Palatul Elisabeta, iar ulterior "un statut de reprezentant special care a contribuit prin eforturile proprii la netezirea drumului accederii noastre în UE şi NATO". 

"Având în vedere toate aceste lucruri care s-au derulat într-o lungă perioadă de timp, să se ia Palatul Elisabeta mi s-ar părea ca un pas înapoi pe care nu îl văd nicidecum cum ar putea să fie justificat. (…) Cu ocazia funeraliilor regelui Mihai am observat o ţară întreagă care şi-a plâns ultimul monarh şi care a avut un moment în care a realizat care a fost rolul regelui, rolul monarhiei în România. Această decizie de a renunţa la acordarea dreptului de folosinţă pentru Palatul Elisabeta nu îl văd înscriindu-se în această logică de până acum", a spus vineri Tăriceanu, la Senat. 

Întrebat dacă Familia Regală trebuie să aibă reşedinţa la Palatul Elisabeta sau doar drept de folosinţă a Palatului, Tăriceanu a spus: "Vorbim de un lucru simplu: poate să folosească Palatul Elisabeta sau nu poate? Că e definit ca reşedinţă, ca … nu cred că asta e problema de care ne împiedicăm în acest moment!".